Először sikerült lefilmezni alvás közben a nagy fehér cápát

A nagy fehér cápák alvási szokásairól csak kevés információval rendelkeznek a kutatók, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek ennek megfejtéshez. Egy kutatócsoportnak ugyanis sikerült lefilmeznie Guadeloupe-szigeténél egy békésen szunyókáló cápát. Az Emmának elnevezett, nyomkövetővel ellátott nőstény cápát a tengerfenék közelében filmezték le egy robotEmberszerű, érzelmeket felismerő robot vigyázhat az idős betegekre. tengeralattjáróval a Pelagios Kakunjá és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársai.

alvo-capa

A nagy fehér cápák még alvás közben sem állhatnak le, folyamatos mozgásban kell maradniuk, ugyanis ha abbahagynák az úszást, lesüllyednének a tengerfenékre és megfulladnának. Emma éjjel a tengerfenék közelében, Guadalupe partvonalát követve úszott a sekély vízben. Száját tágra nyitotta, hogy oxigéndús víz áramoljon keresztül a kopoltyúin. Az áramlással szemben három kilométer per órás sebességgel haladt, minimális erőbefektetéssel tartotta mozgásban magát. Olyan volt, mintha az állat katatón állapotban került volna, emiatt gondolják azt a kutatók, hogy egyfajta „alvó üzemmódban” volt.

alvo-capa-3

Korábban még sohasem sikerült ilyen felvételt készíteni a nagy fehér cápáról, éppen ezért a kutatók rendkívül boldogok voltak, hogy sikerült ezeket az érdekes pillanatokat megörökíteniük. A nagy fehér cápaA nap képe - Menekülés a legfélelmetesebb gyilkos elől. egyébként idejének legnagyobb részét a legfelső vízrétegben tölti, általában zsákmányállatainak közelében, melyek lehetnek oroszlánfókák, medvefókák, cetek, más cápák és nagyobb csontos halakJégbe fagyott halak ezrei fölött korcsolyáztak egy japán élményparkban. is. Magányos állat és állandóan mozgásban van.

alvo-capa-2

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!