Először mértek 45 fokot Franciaországban

Először haladta meg a hőmérők higanyszála a 45 Celsius fokot Franciaországban: pénteken a dél-franciaországi Villevieille településen 45,1 fokot, Gallargues-le-Montueux-ben pedig 45,9 fokot mértek.

Gallargues-le-Montueux-ben 45,9 fokot mértek (Forrás:Wikimedia Commons/Daniel VILLAFRUELA)

FranciaországKét millió eurót érő festményt találtak egy 70 éve üresen álló párizsi lakásban. is csatlakozott azon európai országok klubjához, ahol az országos melegrekordGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. legalább 45 fok” – írta a Twitteren Francois Jobard, a francia meteorológiai szolgálat munkatársa, aki szerint eddig csak Bulgáriában, Portugáliában, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Észak-Macedóniában volt példa ilyen melegre.

Forrás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

A Météo-France szerint délután 3 órakor mértek 45,1 fokot Villevieille-ben, s ezzel először fordult elő Franciaországban, hogy 45 fok fölé emelkedett a hőmérők higanyszála. A korábbi rekordot 2003 augusztusában mérték, 44,1 fokot Carpentras-ban.

Története során egyébként először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére, köztük Gard-ra, ahol Villevieille és Gallargues-le-Montueux is található.

A maradék 92 megyéből 76-ban és Korzikán a közepes szintű, narancs riasztás van érvényben, ezeken a területeken 34 és 39 fok közötti hőmérsékletet mértek pénteken. A hatóságok a hőségAz idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt. idejére betiltották az élő állatok szállítását. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autóAutókat olvaszt a londoni felhőkarcoló. k, mert a hőhullámEmberre támadó denevérek és tömeges halpusztulás kíséri az Ausztráliában tomboló hőséget. a légszennyezettséget is súlyosbítja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!