Először fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat

Először fedezhetett fel egy Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. holdat amerikai csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. ászok egy csoportja: a kutatók szerint az “exohold” méretét és tömegét tekintve is akkora lehet, mint a NeptunuszElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. , és valószínűleg egy Jupiterrel azonos méretű, de tízszer nagyobb tömegű bolygó körül kering. A lehetséges exoholdat az amerikai űrkutatási hivatal (NASAMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ) KeplerLakható földek a láthatáron. űrteleszkópjának segítségével észlelték a csillagászok, akik azt tervezik, hogy októberben a HubbleAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. űrtávcsővel folytatják tovább a megfigyeléseket. Az eddigi eredményeiket a szabadon hozzáférhető arXiv honlapon tették közzé – írja a BBC News.

Kepler űrtávcső illusztrációja (Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /Wendy Stenzel)

A szakemberek mostanáig több mint háromezer exobolygóRitka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében. t, vagyis Naprendszeren kívüli planétát fedeztek fel. Ezzel párhuzamosan folyamatosan kutatnak exoholdak után is, ám a jelenlegi technológiákkal nehéz észlelni ezeket a Naprendszeren kívüli bolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. k körül keringő holdakat. A New York-i Columbia Egyetemen dolgozó David Kipping “felnőtt élete döntő részét” az exoholdak kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. ának szentelte. A szakember azonban óvatosságra int a mostani észleléssel kapcsolatban, mondván, hogy bár jelenleg minden jel arra mutat, hogy egy holdról van szó, az is előfordulhat, hogy valami másra bukkantak.

Exobolygó földszerű holdja egy fantáziarajzon (Forrás:NASA/Wikimedia Commons)

A kutatók úgy vadásznak új bolygóLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. kra a Kepler űrteleszkóppal, hogy megfigyelik az adott csillag fényében mérhető halvány ingadozásokat, amelyeket egy előtte elhaladó bolygó okoz. Az exoholdak keresésekor a csillag fényerejének gyengülésére koncentrálnak a planéta áthaladása előtt és után. Az exohold jelenlétére utaló ígéretes jeleket három ilyen áthaladás során észlelték, ám a felfedezésLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. hivatalos bejelentéséhez ennél többre van szükség. Kipping szerint bár statisztikailag is nagy a valószínűsége, de a Hubble űrtávcsővel végzett vizsgálatokig 50-50 százalék az esély arra, hogy exoholdra bukkantak.

A Kepler-1625b I jelű égitestet egy a Földtől nagyjából 4000 fényévre lévő csillag körül észlelték. A bolygók keletkezésére vonatkozó jelenlegi elméletÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. szerint valószínűtlen, hogy az égitest a JupiterMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. -méretű bolygója körül formálódott, sokkal inkább az történhetett, hogy a planéta gravitációs ereje vonzotta a bolygórendszer kialakulása folyamán.

Exobolygó illusztrációja egy lakható holdjának felszínéről nézve (Forrás: Wikimedia Commons/CBC11)

arXiv, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!