Előszeretettel vadásznak madarakra az imádkozó sáskák

A világon mindenütt fogyasztja a kisebb madarakat az imádkozó sáska – állapította meg svájci és amerikai tudósok új kutatása.

Fotó: Wikimedia Commons/flickr/Shiva shankar

A Wilson Journal of Ornithology című szaklap friss számában közzétett írás szerint az imádkozó sáska (Mantis religiosa) erős mellső lábaival általában ízeltlábúakat – rovarokat, pókokat – ejt rabul és fogyaszt el. Nem gyakran, de látták már, ahogy kis gerinceseket, békákat, gyíkokat, szalamandrákat vagy kígyóFiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva. kat is elkap és bekebelez.

Fotó: Wikimedia Commons/Avenue

A Martin Nyffeler (Bázeli Egyetem), Mike Maxwell (La Jolla-i Nemzeti Egyetem) és James Van Remsen (Louisianai Állami Egyetem) alkotta zoológuscsoport kutatása viszont bizonyította, hogy az imádkozó sáska az egész világon vadássza és fogyasztja a kistestű madarakat is. A tudósok a rovarMegfejtették az amerikai Mono-tó “lúgos legyének” titkát. madárevésének számos példáját gyűjtötték össze és dokumentálták. Kimutatták, hogy 12 faja és 9 neme eszik kismadarakat a vadonban. Mindezt 13 országban, az Antarktiszon kívül minden kontinensen dokumentálták. A zsákmányul esett madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. is sokféle fajhoz tartoztak: 24 fajt és 14 családot azonosítottak.

Fotó: flickr/JeffreyW

“Óriási felfedezésnek számít a tény, hogy az imádkozó sáska madárevése minden tekintetben, akár a faji, akár földrajzi szempontból ennyire általános szokás” – értékelte Martin Nyffeler, a kutatásHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. vezetője. A tudósok az imádkozó sáska madárevésének 147 dokumentált esetét gyűjtötték össze. A legtöbbet, az esetek több mint 70 százalékát az Egyesült Államokból jelentették, ahol a rovar gyakran zsákmányol kolibrit kiskertekben.

Ez látható az alábbi videón is, melyben az imádkozó sáska egy madáritatón várja meg, amíg áldozata kellő közelségbe kerül, majd lecsap rá. A kutatók szerint az imádkozó sáska madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. áldozatainak túlnyomó többsége is kolibriKolibri fészkelt a kertbe . .


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!