Elküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel műhold

Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség október 13-án felbocsátott Sentinel (Őrszem)-5P műholdja a FöldÚj földtörténeti korban élünk. légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ének szennyezettségéről, köztük a nitrogén-dioxid-koncentráció nagyságáról az európai kontinens térségében, az indiai erőművek okozta légszennyezésről a dél-ázsiai térségben, a szén-monoxid globális eloszlásáról és az indonéziai Agung vulkánEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. kitörésekor a légkörbe került kén-dioxid mennyiségéről. A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdjának az a feladata, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a légkör szennyezettségét.

Forrás: ESA/ATG medialab

Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezésAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. a legnagyobb HollandiaHáromdimenziós nyomtatóval építenek lakóházakat Hollandiában. , a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország240 éves üzenetet találtak egy spanyol Krisztus szobor belsejében. egyes térségei fölött – olvasható a Európai Űrügynökség honlapján, ahol közzétették az első felvételeket.

Forrás: ESA/ATG medialab
Forrás: Copernicus Sentinel data (2017),KNMI/ESA

A szakemberek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, AfrikaSorra pusztulnak el Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái. és Dél-AmerikaCsaládjával együtt tért vissza a szarvas a boltba, ahol finom falatokkal kínálták. egyes térségei a legszennyezettebbek.

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja, de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata. Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában – hangsúlyozta Aschbacher.

A Sentinel-5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A Tropomi nevű eszköz képes olyan légszennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid, a metán, a szén-monoxid és a különböző aeroszolok feltérképezésére a korábbinál jóval nagyobb részletességgel a Föld légkörében minden 24 órában. A műholdnak sikerült például megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.

ESA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!