Elárverezték a Béke gyémántját

Elárverezték a Béke gyémántja nevű Sierra LeoneHétszáz karátos gyémántot talált egy pap Sierra Leonéban. -i óriásgyémántot New Yorkban. Laurence Graff brit ékszerész 6,5 millió dollárt fizetett a különleges drágakőért, a világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. egyik legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. gyémántjáért. Az aukciót a Sierra Leone-i kormány megbízásából a nemzetközi gyémántkereskedelemmel foglalkozó Rapaport Csoport tartotta.

A tojásméretű, 709 karátos gyémántHétszáz karátos gyémántot talált egy pap Sierra Leonéban. ot márciusban Kono tartományban találták Emmanuel Momoh neoprotestáns prédikátor bányászatA világ legnagyobb márványbányái. ának dolgozói. A lelkész átadta a gyémántot a kormánynak Freetownban, és ígéretet kapott arra, hogy átlátható feltételek mellett elárverezik, és a bevételt a Sierra Leone-i emberekHátborzongató fotósorozat a Sierra Leone-i kórházak és börtönök világából. javára fordítják. Ernest Bai Koroma elnök célul tűzte ki a “véres gyémántok” vészterhes korának lezárását, az óriásgyémánt eladása a korszak végét jelentheti. Ez ugyanis az első, Sierra Leonéban talált gyémántRitka kék gyémántot találtak Dél-Afrikában. , amelyet nyilvános árverésre bocsátottak. A 90-es években az illegális bányászat, a csempészés és a drágakövek értékesítése a Sierra Leone-i polgárháborút finanszírozta.

Az árverés bevételéből összesen 1,69 millió dollárt kap az az öt bányász, aki megtalálta a kincset. A bevétel 59 százalékát, mintegy 3,9 millió dollárt a kormány kapja adó formájában, ezt ivóvízre, villamosításra, iskolákra, egészségügyi központokra és utakra fordítja, illetve egy részét az ország bányászrégióinak támogatására létrehozott alap kapja.

A világ valaha talált 10-15 legnagyobb gyémántjai közé tartozó kő eladási ára alulmúlta a várt összeget. Áprilisban egy Sierra Leone-i árverésen 7,1 millió dollárt kínáltak érte, a kormány azonban egy nagyobb összeg reményében akkor visszautasította az ajánlatot. Talán ez (az alacsonyabb ár) az átláthatóság ára – vélte a Rapaport Csoport.

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!