Egyre világosabb éjjel a Föld

A FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. éjszakai mesterséges megvilágítású felszínének fényessége és kiterjedése évente 2 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között – állapították meg kutatók műholdas adatok alapján. A Christopher Kyba, a potsdami NémetA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. Geotudományos Kutatóközpont munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoport a Science Advances című tudományos lapban mutatta be eredményeit.

Forrás: NASA21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda.

A műholdas felvételek alátámasztották azt a félelmet, hogy a Föld egyre világosabbá válik. Évente két százalékkal növekedett a mesterséges fény intenzitása és az éjszaka megvilágított felszín mérete. Globálisan tekintve a mesterséges megvilágítás növekedésének mértéke összefügg a bruttó hazai termékkel (GDP).

Forrás: International Space Station 

A kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. során a szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni Kyba szerint.

A fényszennyezettség növekedése a fejlődő országokban jóval gyorsabb, mint a már eleve fényesebb, gazdagabb országokban. Néhány kivétellel az éjszakai fény mértékének növekedése Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában volt megfigyelhető. Csak kevés országban maradt stabil a mérték, ezek közé tartoznak a világ legfényesebb területei, például OlaszországSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. , HollandiaHúsz éven belül óriási úszó szigetek lephetik el Hollandia vizeit. , Spanyolország240 éves üzenetet találtak egy spanyol Krisztus szobor belsejében. és az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. . Az éjszakai fény mennyisége csökkent a háború sújtotta Szíriában és Jemenben.

Forrás: Wikimedia Commons/Valhallasw

A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy épp fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

A szakértők szerint a LED-fények hozzájárultak a fényszennyezettség növekedéséhez. A közösségek, vállalkozások és magánháztartások elsősorban spórolás miatt váltottak az ilyen izzókra. Mivel azonban több és fényesebb lámpát használnak, épp ellenkezőleg hat a folyamat – mondta Kyba. Franz Hölker kutató szerint az embereknél a LED-es fény akár a belső órát is megzavarhatja. Este a nappali fényt a hagyományos izzóknál jobban rekonsturáló LED-fény elhiteti a testtel, hogy nappal van, ezért ritmusa megkavarodik.

Forrás: Wikimedia Commons/ESO/S. Brunier 

A fényszennyezésEgyre kevesebb ember láthatja a csillagos eget. az éjszaka aktív állatokat is érinti: az éjszaka aktív gerincesek 30 százalékára, a gerinctelenek 60 százalékára van hatással, de befolyásolja a növények és mikroorganizmusok létét is. “Veszélyezteti a biodiverzitást sok különböző faj – rovarokSzöcskegombóc, méhlárva taco, lepkemousse - új szakácskönyvvel népszerűsítik a rovarok fogyasztását. , kétéltűek, halak, madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. , denevérek – éjszakai viselkedésének, például a szaporodási és vándorlási mintázatoknak a befolyásolásával” – fejtette ki Hölker.

Forrás: Joshua Tree National Park/flickr

A szakértő szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, “hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható”. Kyba szerint modern LED-es technikák segítségével kétharmadával csökkenthető lenne a fénykibocsátás anélkül, hogy az emberek gyengébbnek érzékelnék a fényt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!