Egy több mint hétezer éves elveszett várost tártak fel a régészek Egyiptomban

Több mint hétezer éves, az első dinasztiaA valódi Trónok Harca. korában épült várost és temetőt tártak fel régészek a dél-egyiptomi Szóhág tartományban – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium. A városEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. valószínűleg magas rangú tisztviselők és sírTutanhamon sírjának feltárása. építők otthonául szolgált.

hetezer-eves-varos-2Fotó: Egyiptomi Műemlékvédelmi Minisztérium

A felfedezésA világ legnagyobb lódarazsait találhatták meg Kínában. új fénybe helyezheti Abdzsút (Abüdosz), az ókori EgyiptomHatalmas felháborodást keltett Egyiptomban egy félresikerült Nofertiti-szobor. egyik legősibb és leghíresebb szent városát, amelynek temetőit a predinasztikus kortól a római korig használták – közölte a tárca. Szakemberek elmondták, hogy Abdzsu a predinasztikus kor végén, az első dinasztia első négy uralkodójának idején Egyiptom fővárosa volt.

A város maradványaira az Újbirodalom idején uralkodó I. Széthi fáraó luxori templomBorobudur - a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese. ától mintegy 400 méterre bukkantak a Nílus túlpartján. A szakemberek találtak kunyhó- és edénymaradványokat, vaseszközöket és 15 óriási sírt, néhány közülük nagyobb, mint a királysírok Abdzsúban.

abudoszAbüdosz, I. Széthi temploma (Fotó: Wikipedia)

“A temetőben talált sírok mérete nagyobb, mint néhány királyi sír az első dinasztia idejéből Abdzsúban, ami azt mutatja, hogy magas rangú embereket temettek oda az ókori egyiptomi történelem e korai időszakában” – olvasható a tárca közleményében.

abudosz-2Abüdosz (Fotó: Wikipedia/William Henry Goodyear/Brooklyn Museum Archives)

A felfedezés lendületet adhat a gyengélkedő egyiptomi turizmusFele annyi turista sem utazik Egyiptomba, mint tavaly. nak, amelyet számtalan csapás ért Hoszni Mubarak elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta, de még ma is az ország külföldi devizabevételeinek fontos forrása. 2010-ben még több mint 14,7 millió turista kereste fel Egyiptomot, egy évvel később már csak 9,8 millió. 2016 első negyedévében 1,2 millió turista látogatott az észak-afrikai országba.

hetezer-eves-varosFotó: Egyiptomi Műemlékvédelmi Minisztérium


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!