Egy megdöbbentő természeti jelenség – a halál jeges ujja (videó)

A kutatók már több mint 50 éve ismerik azt a különlegesMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. , tengerekben illetve óceánokban kialakuló jelenséget, amit sokszor csak “a hal13 lenyűgöző fotó az óceán mélyéről. ál jeges ujjaként” emlegetnek. Mivel rendkívül nehéz megörökíteni a sós vízben kialakuló, pusztító jégcsapot (angol nevén: brinicle), ezért először csak 2011-ben tudták lefilmezni. A “halálos jégcsap” lassan ereszkedik lefele az óceán felszínétől, egészen az aljáig, miközben gyakorlatilag mindent csapdába ejt, amihez hozzáér, és szépen lassan megfagyasztja az útjába kerülő élőlényeket. Amikor tehát eléri az óceán fenekét, nem áll meg, hanem tovább terjed. Percek alatt alatt akár több méteres területet elboríthat, eközben sorban pusztítja el az élőlényeket.

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

A rendkívüli jelenség egy vízA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. alatti “jégcsap”, amely a túlhűlt, fagypont alatti, jelentős sótartalma miatt folyékony tengervízben képződik, méghozzá hihetetlen sebességgel. Ilyenkor a felszín felett általában rendkívüli hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. , akár mínusz 20-30 °C-os hőmérséklet uralkodik, az ehhez képest “meleg” vizet éppen a jégréteg védi meg az azonnali megdermedéstől. Ilyen extrém körülmények között azonban elég a legcsekélyebb, felülről induló, leáramló változás a víz sótartalmát illetően, és máris kialakul a halálos “cseppkő”, mely miatt a tengerfenéken élő tengeri sünKülönleges állásajánlat - sünfelügyelőt keres egy angol város. ök, csillagok és rákok a frissen kialakuló kristálytiszta jégrétegbe fagynak – írja az Időkép.hu.

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

Az alábbi látványosHomokvihar tombolt az Indiai-Óceán felett. és egyben döbbenetes gyorsított felvételeket a BBC stábja örökítette meg az AntarktiszÁtrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege. melletti Little Razorback-szigetA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. közelében és a Frozen Planet című sorozatban mutatták be.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!