“Egy második Pompejit” rejt a föld mélye Rómában

Rómában “egy második Pompejit” rejt magában a földAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. mélye, de a városnak nincs pénze a feltárásHatezer éves leletekre bukkantak Zalában. ára – erről beszélt az olasz fővárosA magántőke bevonásával mentenék meg Pompejit. műemlékvédelmi főfelügyelője a közgyűlés kulturális és környezetvédelmi bizottságának együttes ülésén. Az OlaszországA magántőke bevonásával mentenék meg Pompejit. ban szenzációt keltő bejelentést egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti.

Forrás: Bert Kaufmann/flickr

Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori RómaÚjjáépülhet a római Colosseum arénája. épült. Titus római császár (39-81) a ColosseumÚjjáépülhet a római Colosseum arénája. mal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára, s meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt – emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

Forrás: Wikimedia Commons/Diliff

A jelenleg parkBetanított varjak szedik össze a szemetet egy franciaországi parkban. és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni, az ásatásokra azonban nincs pénz – mondta Ronchetti, aki szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene. A régészeti leletek feltételezett nagy mennyisége alapján “egy második Pompejiről” lehet beszélni – tette hozzá.

Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették. Akkoriban Öcalan kurd gerillavezér Rómában kért menedéket, és hívei az ásatások környékén táboroztak.

Forrás: Wikimedia Commons/Lalupa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!