Egy magas rangú papnő 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban

Egy magas rangú papnő ritkaA kihalás szélére került a kínai hegyvidéken élő ritka pocoknyúl. falfestményekkel díszített 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban a gízai piramisokEgyiptom az 1870-es években. melletti nyugati nekropoliszban. Az egyiptomi régészek által feltárt sírEgy több mint hétezer éves elveszett várost tártak fel a régészek Egyiptomban. tulajdonosa Hetpet volt, Hathornak, a szépség és a szerelem istennőjének papnője, aki magas tisztséget töltött be a királyi udvarban az óbirodalmi ötödik dinasztiaA valódi Trónok Harca. uralmának végén.

A 2018-as év első nagy egyiptomi régészeti felfedezésEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. ét, az agyagtéglákból épült és ritka falfestményekkel díszített sírt a napokban mutatták be a sajtónak. A sír feltárásTöbb mint kétezer éves nekropoliszt fedeztek fel Egyiptomban. án október óta dolgozott egy egyiptomi expedíció Mosztafa Vaziri, a Legfelső Régészeti Tanács vezetőjének irányításával.

A bejárat egy L-alakú szentélybe vezet, ahol megtisztulási célokat szolgáló fürdőmedence található. A folyosó falain tömjén és áldozati adományok tárolására szolgáló üregek láthatók, egy falmélyedésből hiányzik a sír tulajdonosának szobra. Az 5. dinasztia korának építészeti és díszítő jegyeit viselő sírban „nagyon jó állapotban” fennmaradt falfestmények különféle vadász- és halászjelenetekben ábrázolják a nagy tisztelet övezte papnőt. Egy további jelenetben egy óriási asztal előtt ülve fogadja gyermekei áldozati adományait.

Találtak két ritka majomfreskót is, ezek egyikén egy majom3 veszélyeztetett faj a világ legritkább állatai közül. gyümölcsöt szed, egy másikon egy zenekarSzemétből teremtés - Paraguay-i szeméttelep tehetségei. előtt táncol egy állat. Bár hasonló jeleneteket máshol is találtak, de gyümölcsszedő majmokat például csak későbbi, 12. dinasztiabeli sírokban, egy szakkarai ábrázoláson pedig a majom csak egy lantjátékos előtt táncol, nem egy egész zenekar előtt. Más, a sírban talált falfestmények fémöntést, bőrcserzést, papiruszhajó-építést ábrázolnak.

Vaziri úgy véli, hogy az óbirodalmi (i.e. 2686-2181) temetkezési helyként ismert gízai nyugati nekropoliszban van egy másik sírja is a papnőnek, és felkutatása céljából folytatják az ásatásokat. Hetpet már ismert történelmi figura, bár múmiáját még nem találták meg. Hozzá köthető tárgyak töredékei azonban már 1909-ben előkerültek ugyanezen a területen.

A régészek 250-300 köbméter földet távolítottak a sír felfedezéséhez. A térségben már számos felfedezést tettek a 19. század óta, a régészeti tanács vezetője szerint azonban a lelőhely “nagyon ígéretes”, arra számítanak, hogy további leleteket találnak. Amit a földA világűrből is jól láthatóak az ausztráliai tüzek. felett látunk Egyiptomban, az nem több mint 40 százaléka annak, ami a föld alatt van – mondta Vaziri.

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!