Egy haldokló csillag utolsó robbanását ábrázolja egy 6 ezer éves himalájai kőkarcolat

Egy szupernóva valaha felfedezett legrégebbi ábrázolása lehet egy 6000 éves himalájai kőkarcolat, amelyről négy évtizeden át úgy vélték, hogy egy vadászjelenetet ábrázol. A rajzon látható két égi objektum azonban felkeltette indiai csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok érdeklődését.

Az Indian Journal of History of Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók kifejtették elméletAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. üket, amely szerint a Himalája kasmíri térségében talált kőkarcolat egy szupernóva, vagyis egy haldokló csillag utolsó robbanásának ábrázolása.

Forrás: Space Telescope Science Institut/NASAEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. / ESA

A régészek csaknem fél évszázada találták a kőbe vésett rajzolatot a Kasmírban lévő Burzahama lelőhelyen, ahol időszámítás előtt 4300 körülire tehető a legrégebbi település léte. A rajzolaton két vadász, egy bika és az égen két sugárzó korong látható. Utóbbiakról korábban azt feltételezték, hogy két napról van szó. Mayank Vahia, a mumbai Tata Kutatóintézet munkatársa valamint indiai és német asztrofizikusokból álló csoportja nem fogadta el ezt a magyarázatot.

Forrás: Mayank Vahia/Tata Reseach Institute

“Úgy véltük, hogy olyan objektum lehetett, amely megjelent és megragadta a művész figyelmét” – idézi Vahiát a The Guardian internetes kiadása.A káprázatos robbanásokkal haldokló csillagok, vagyis szupernóvák olyan jeleket bocsátanak ki, amelyek évezredeken át sugároznak az univerzumon át, így lehetővé teszik a csillagászok számára, hogy kövessék őket.

Forrás: Mayank Vahia/Tata Reseach Institute

Vahia és kutatócsoportja átvizsgálta a csillagászati jegyzéket az ősi leírás alapján. “Olyan jelenséget kellett találnunk, amely az éjszakai égbolton fényesebb, mint a HoldAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. és nappal is látható” – emelte ki a szakértő.

Így bukkantak rá a HB9-jelű szupernóvára, amely az időszámítás előtt 4600 körül robbant fel. Kasmírból nézve a szupernóva az OrionSoha nem látott módon csodálhatjuk meg az Orion-ködöt a NASA különleges videójában. csillagkép közelében jelenhetett meg, amely vadászjelenetként is ismert, amelyben Orion, a vadász éppen a bikával küzd. “A szupernóva éppen a Taurusz, vagyis a Bika csillagkép felett jelent meg, amely szintén látható a kőkarcolaton”– tette hozzá Vahia.

Forrás: Wikimedia Commons/Micheletb

A csillagászok már nem hiszik, hogy az ősi műalkotás egy különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. égi jelenség által megvilágított vadászjelenetet ábrázolna. “A teljes eget rajzolták meg”. Vahia szerint az eddig ismert legrégebbi, szupernóváról szóló feljegyzés Kínából származik az időszámítás előtti 800 körüli időkből. A tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. 2013-ban jelent meg a tudományos lapban, a széles nyilvánosság elé azonban csak decemberben került egy rádióműsor révén, aminek hatására a vezető hírré vált az indiai sajtóban.

The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!