Egy haldokló csillag utolsó robbanását ábrázolja egy 6 ezer éves himalájai kőkarcolat

Egy szupernóva valaha felfedezett legrégebbiVasco da Gama elsüllyedt hajójában találtak rá a világ legrégebbi csillagórájára. ábrázolása lehet egy 6000 éves himalájai kőkarcolat, amelyről négy évtizeden át úgy vélték, hogy egy vadászjelenetet ábrázol. A rajzon látható két égi objektum azonban felkeltette indiai csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok érdeklődését.

Az Indian Journal of History of Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók kifejtették elméletÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. üket, amely szerint a HimalájaEgyre több növény él a Mount Everest térségében. kasmíri térségében talált kőkarcolat egy szupernóva, vagyis egy haldokló csillag utolsó robbanásRobbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó. ának ábrázolása.

Forrás: Space Telescope Science Institut/NASAEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. / ESA

A régészek csaknem fél évszázada találták a kőbe vésett rajzolatot a Kasmírban lévő Burzahama lelőhelyen, ahol időszámítás előtt 4300 körülire tehető a legrégebbi település léte. A rajzolaton két vadász, egy bika és az égen két sugárzó korong látható. Utóbbiakról korábban azt feltételezték, hogy két napról van szó. Mayank Vahia, a mumbai Tata Kutatóintézet munkatársa valamint indiai és német asztrofizikusokból álló csoportja nem fogadta el ezt a magyarázatot.

Forrás: Mayank Vahia/Tata Reseach Institute

“Úgy véltük, hogy olyan objektum lehetett, amely megjelent és megragadta a művész figyelmét” – idézi Vahiát a The Guardian internetes kiadása.A káprázatos robbanásokkal haldokló csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. , vagyis szupernóvák olyan jeleket bocsátanak ki, amelyek évezredeken át sugároznak az univerzumon át, így lehetővé teszik a csillagászok számára, hogy kövessék őket.

Forrás: Mayank Vahia/Tata Reseach Institute

Vahia és kutatócsoportja átvizsgálta a csillagászati jegyzéket az ősi leírás alapján. “Olyan jelenséget kellett találnunk, amely az éjszakai égbolton fényesebb, mint a HoldA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. és nappal is látható” – emelte ki a szakértő.

Így bukkantak rá a HB9-jelű szupernóvára, amely az időszámítás előtt 4600 körül robbant fel. Kasmírból nézve a szupernóva az OrionSoha nem látott módon csodálhatjuk meg az Orion-ködöt a NASA különleges videójában. csillagkép közelében jelenhetett meg, amely vadászjelenetként is ismert, amelyben Orion, a vadász éppen a bikával küzd. “A szupernóva éppen a Taurusz, vagyis a Bika csillagkép felett jelent meg, amely szintén látható a kőkarcolaton”– tette hozzá Vahia.

Forrás: Wikimedia Commons/Micheletb

A csillagászok már nem hiszik, hogy az ősi műalkotás egy különlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. égi jelenség által megvilágított vadászjelenetet ábrázolna. “A teljes eget rajzolták meg”. Vahia szerint az eddig ismert legrégebbi, szupernóváról szóló feljegyzés Kínából származik az időszámítás előtti 800 körüli időkből. A tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. 2013-ban jelent meg a tudományos lapban, a széles nyilvánosság elé azonban csak decemberben került egy rádióműsor révén, aminek hatására a vezető hírré vált az indiai sajtóban.

The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!