Egész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt

RitkaA már csaknem kihalt királyi teknős fészkére bukkantak Kambodzsában. élőhelyek és egész ökoszisztémák semmisültek meg a HawaiiHawaii leghosszabb vízesése, a Honokohau-vízesés. Nagy-szigetHawaii leghosszabb vízesése, a Honokohau-vízesés. én május elején kitört KilaueaLátványos felvétel a Kilauea vulkán hömpölygő lávafolyamáról. vulkánból áramló láváKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l, ám a kutatók szerint, noha emberi szemszögből tragédia, ami történik, tudományosan nézve azonban csak a természetA kanadai Hafford különleges, girbegurbán növekvő fái. “brutális” körforgásáról van szó.

Forrás: USGS

A sziget Puna kerületének erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ségei korábban fontos élőhelyként szolgáltak az őshonos fák, madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és rovarok számára. “A kitöréseket megelőzően valószínűleg ez volt a legnagyszerűbb erdő Hawaii államban” – mondta Patrick Hart, a Hawaii Egyetem biológusa, hozzátéve, hogy az erdőnek voltak részei, ahol az őshonos fák egészen az óceánig elértek és ehhez hasonlót sehol máshol nem lehetett látni Hawaiin.

Forrás: USGS

A térséget most 20-30 láb (6-9 méter) lávaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. borítja. A szakember szerint legkevesebb száz évnek kell eltelnie, mire a lávával betemetett erdőségek elkezdenek újjászületni és azután 150 évbe is telhet, mire visszanyerik egykori külsejüket. Ez a folyamat azonban már többször megismétlődött.

Forrás: USGS

“Emberi szemszögből nézve, ami most történik, az igazi tragédia” – mondta David Damby, az amerikai földtani intézet (USGS) vulkanológusa. “Ám a vulkánMagassága kétharmadát elveszítette a cunamit okozó indonéz vulkán. szemszögéből nézve, neki ez a dolga, új területeket építeni és átalakítani a tájat. Így működik a bolygó” – tette hozzá a szakember.

Ryan Perroy, a Hawaii Egyetem vulkanológusa ugyancsak arra emlékeztetett, hogy geológiai szempontból korántsem volt váratlan esemény a vulkán kitörése, és hajdanán maga Puna is vulkanikus tevékenységBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. nyomán jött létre.

Forrás: USGS

A térségben több más drasztikus változás is történt: június 2-án forró láva ömlött a sziget 400 éves édesvizű tavába, a Zöld tóba, kevesebb, mint két óra alatt elpárologtatva azt és betemetve a helyét lávával. Mindössze néhány nappal később óriási lávafolyamok zúdultak a szomszédos Kapoho-öbölbe, otthonok százait elpusztítva és beszennyezve a türkizkék, korallokban gazdag öböl vizét, valamint a dagálytócsákat, gyakorlatilag élve megfőzve azok tengeri élővilágTöbb ezer ismeretlen mikroorganizmust fedeztek fel az óceánok mélyén. át.

Forrás: USGS

“Nincs még egy olyan hely Hawaiin, mint amilyen Kapoho volt” – mondta John Burns, aki egy évtizeden át tanulmányozta a korallokat a dagálytócsákban. “Az egész élőhely odalett” – jegyezte meg a kutató. A szakemberek szerint amint a vulkanikus részecskék eloszlanak és a víz pH-értéke, valamint hőmérséklete visszaáll a normálisra, a virágállatok elkezdenek visszanőni.

Forrás: USGS
Forrás: Robert Linsdell/flickr

“A tengeri organizmusok és korallok szemszögéből nézve gyakorlatilag az elejéről kezdődik minden. Az emberek tragédiája, hogy elveszítették az otthonaikat, számunkra pedig, hogy elveszítettük a kutatási helyszínünket. A környezet szempontjából azonban ez egy természetes körforgás. Sokkal inkább nézem végig, ahogy egy korallzátonyKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. a láva áldozatává válik, mintsem, hogy az óceánok melegedése okozta korallfehéredésJapán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges. végez vele, ahogy az Hawaii több területén is megtörtént” – mondta Burns.

The Guardian, USGS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!