Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosítottak

Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként mérte fel a Déli-sarktól az Északi-sarkig a világ óceánjaiban élő vírusok sokféleségét – számolt be róla a ScienceDaily.com. Az expedíciókat egyetlen vitorlás fedélzetén tették meg.

A korábbi kutatásokból csupán 15 ezer vírust ismertek. A Cell című szaklapban közzétett tanulmányuk szerint az eredmények az evolúcióKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l a klímaváltozásig számos kérdés jobb megértését segíthetik.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

“Készítettünk egy eloszlási térképet, amely alapvető mindenkinek, aki a vírusok és az ökoszisztéma kölcsönhatását tanulmányozza. Sok meglepő dolgot találtunk” – mondta el Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa.

Forrás: Wikimedia Commons/jadhav vikram

Az egyik meglepetés a tengeri vírusfajok nagy száma volt. A vírusközösségek elemzése azt is kimutatta, hogy a vírusok öt elkülönült ökológiai zónába szerveződnek, ami váratlan volt, ismerve a vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. folyékony természetNagy jelentőségű természetvédelmi törvényt fogadtak el Chilében. ét és sok óceáni régió bonyolult összetételét. Ugyan azt tartják, hogy az Egyenlítő közelében él a legtöbbféle faj, a sarkoknál pedig a legkevesebb, a kutatók nagyszámú északi-sarkköri vízmintája azt mutatta, hogy az északi-sarki óceán rengeteg vírus otthona, a “faji sokféleség gócpontja”.

Forrás: flickr/changehali

A vízmintákat 2009 és 2013 között gyűjtötték a TaraÍgy örül gondozójának a kis elefánt. vitorlás fedélzetéről a Tara Oceans projekt keretében. A kutatók egymást váltó csoportjai sok földrajzi régió különböző vízmélységeiből merítették a mintákat, amelyeket megszűrtek és nagyjából egy tucatnyi laboratóriumnak küldték el elemzésre. A vírusokon kívül más mikrobákat és élő szervezeteket is tanulmányoztak.

Forrás: A. Deniaud/Fondation Tara Ocean
Forrás: A. Deniaud/Fondation Tara Ocean

“Úgy szűrtük a mintákat, hogy a vírusméretűektől a halikranagyságúakig elemezhessük az élő szervezeteket” – mondta Sullivan. Az eredmények nagy segítséget jelentenek abban, hogy megértsük, hogyan befolyásolják az óceáni mikroorganizmusokAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. a FöldA Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat. légkörét.

“Az elmúlt húsz évben tapasztaltuk, hogy a légköri oxigén fele a tengeri organizmusokból származik, ráadásul az óceánok szívják magukba az atmoszféra szén-dioxidjának felét” – tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/EwanSmith

“A vízfelszíni szén-dioxidAz óceánok nyelik el a légkörbe kerülő szén-dioxid csaknem egyharmadát. növekedése savasítja az óceánokat. Ha azonban a szén-dioxid szerves szénné és biomasszává alakul át, akkor a belőle képződő mikrorészecskék mélyen elmerülhetnek az óceánokba. Ezzel enyhíthető az ember okozta klímaváltozásAz óceánok nyelik el a légkörbe kerülő szén-dioxid csaknem egyharmadát. , és most azt látjuk, hogy a vírusok elősegíthetik ezt a folyamatot” – magyarázta Sullivan, a tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. vezető szerzője.

Forrás: NOAA Photo Library

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!