Csak tiszta vízben tud megélni a Belize körüli vizekben felfedezett pörölycápa

Egy eddig ismeretlen pörölycápafajt fedeztek fel a Belize körüli vizekben – közölte a Vadvédelmi Világalap. A pörölycápák (Sphyrna) nemébe tartózó faj felfedezésKülönleges felfedezés: Vámpírbéka Vietnamból. ét a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) jelentette. Információik szerint az új cápafaj viszonylag helyhez kötötten él, tiszta vizekre van szüksége. Jelenléte arra utal, hogy a Belize-korallzátonyLenyűgöző szépségű természeti képződmény - A Nagy Kék Lyuk. körüli élettér még viszonylag érintetlen, és hogy igazán sürgető a Karib-tengerEltávolítják a mesterséges zátonynak szánt mérgező autógumikat a francia vizekből. ezen egyedülálló területének védelme. Itt található az északi félteke leghosszabb korallzátonya.

belize-3Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center

“Az új felfedezés igazi szenzáció. Újabb remek példája annak, hogy a Belize-korallzátony a tengeri biodiverzitás egyik gyűjtőpontja és megmutatja, milyen fontos a tengerekHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. tisztasága” – mondta Simone Niedermüller, a WWFA Föld órája - a természeti értékekre hívja fel a figyelmet az idei akció. Ausztria tengervédelmi szakértője.

porolycapaForrás: FIU/Katie Flowers

A Belize környéki vizek több mint 1400 növényZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. - és állatfaj számára nyújtanak ideális életteret. Ezek között találhatók a veszélyeztetett nyugat-indiai tengeri tehenek, ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. tengeri teknősPiacon árult tengeri teknősöket vásárolnak, hogy visszaengedjék őket az óceánba. ök, ráják, cápák és delfinekA nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik a kegyetlen delfinmészárlás. világszinten legnagyobb populációi – írja a WWF.

belize-5Forrás: Wikipedia/Flickr/Andy Blackledge

A Belize-korallzátony 1996-ban felkerült az UNESCOAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. világörökségek listájára. Az elmúlt években azonban a korallzátony ökoszisztémáját jelentősen károsították a partvidéken folytatott építkezések és 6500 hektár mangroveerdő kivágása. 2009-ben az UNESCO ezért felvette a korallzátonyt a veszélyeztetett világörökségek közé. A belize-i vizekben tervezett olajfúrások azonban a mai napig veszélyeztetik a korallzátony létét.

belize-4Forrás: cahalpech.com

Októberben a WWF átnyújtott egy 265 ezer aláírást tartalmazó petíciót Belize miniszterelnökének, amelyben követelik, hogy a kormány tegyen meg mindent a korallzátony megmentéséért. Ennek hatására a korallzátony egy kilométeres körzetében betiltották a szeizmikus kutatásokat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!