Carrousel-diadalív – Arc de Triomphe du Carrousel

Az Arc de Triomphe du Carrousel (magyarul Carrousel-diadalív12 monumentális diadalív. ) egy párizsi műemlék, amely a LouvreA világ legendás helyei egy nap alatt. és a Tuileriák kertjeÓriási patkányok lepték el a Tuileriák kertjét Párizsban. (Jardin des Tuileries) között, a középkori lovasbemutatóról elnevezett place du Carrouselen áll. Hajdan a Tuileriák palotája (Palais des Tuileries) kapujaként szolgált, egyúttal a napóleoni Grande Armée dicsőségét hirdette.

Arc de Triomphe du Carrousel

Mint híresebb, egyszerűbb kivitelű, de jóval nagyobb párját, a Diadalívet, ezt a győzelmi kaput is Napóleon emeltette, ezúttal az 1805-ös ulmi és austerlitzi győzelem emlékére. Az építkezés 1806-1808 között zajlott le Pierre Francois Léonard Fontaine és Charles Percier tervei alapján, akik az ihletet vagy Constantinus, vagy Septimius Severus római császárok hasonló, háromkapus emlékműElhagyatott monumentális emlékmű a bolgár Buzludzha-hegy csúcsán. véből merítették.

Arc de Triomphe du Carrousel

A tetején álló négylovas kocsi, a quadriga eredetijét a velencei Szent Márk-székesegyházról hurcolták el a franciák az 1798-as itáliai hadjárat során, és csak a Bourbon-restauráció alatt, 1815-ben került vissza eredeti helyére. 1828 óta mellé helyezett két Győzelem-szoborA világ 7 legnagyobb szobra. társaságában Francois-Joseph Bosio restaurációt szimbolizáló négyesfogata látható. A koalíciós erők bevonulása során megrongált domborműveket 1830-ban restaurálták.

1871-ben a Tuileriák palotáját felégették, de a diadalív azóta is helyén áll, immár mint a városAlbi - gyönyörű város Franciaország déli részén. ún. történelmi tengelyének (axe historique) egyik végpontja.

Arc de Triomphe du Carrousel

A diadalív magassága 19,5 méter magas, szélessége 22,9 méter, vastagsága pedig 7,3 méter. A középső kapu 6,4 méter magas és 2,7 méter széles, míg a két oldalsó ív magassága mintegy 4,5 méter.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!