Bizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján

Újabb bizonyítékot találtak csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok arra, hogy a JupiterA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. Európé nevű holdján szórványos gejzírkitörések vannak. A csillagászok régóta sejtik, hogy az Európét borító jégkéreg alatt Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. s óceán terül el. A tudósok most újabb bizonyítékkal álltak elő arról, hogy a jégkéreg alól gejzírek törnek elő. A korábbi megfigyelések megerősítése növeli annak reményét, hogy a Földtől a második bolygó körül keringő holdon egy szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. az élet jeleire bukkanhat.

Forrás:  NASA/JPL-Caltech/Univ. of Michigan

Mivel a tudósok azt feltételezik, hogy a több kilométeres jégkéreg alatt meleg, folyékony vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. van, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. szerint az Európé a legesélyesebb jelölt az élet kutatására a Naprendszerben. Ám ha egy szondának le kéne fúrnia ahhoz, hogy elérje a vízréteget, az roppant költséges vállalkozás lenne ahhoz képest, mintha a kitörő gejzír párájából gyűjthetne mintát, és úgy állapíthatná meg összetételét.

Forrás: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Korábban a NASA kétszer számolt be arról, hogy a HubbleElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. űrteleszkópról készített felvételein észlelhetők a gejzírkitörések. Az új bizonyítékot, amelyről a Nature Astronomy tudományos folyóirat számolt be, a NASA Galileo űrszondája szolgáltatta. A felvételek akkor készültek, amikor a szonda az Európé közelében haladt el. A szonda 1997. december 16-án közelítette meg leginkább az égitestet. A Galileo felvételeinek új vizsgálata megállapította: a felvett adatokban észlelhető villanást az okozta, hogy a szonda keresztezte egy vízkitörés útját.

Forrás: NASA

A Galileo 1989-ben indult küldetésére, hogy tanulmányozza a Naptól ötödik bolygóA Curiosity bizonyítékot talált, hogy létezhetett élet a Marson. t, a Jupitert több tucatnyi holdjával együtt. A szonda 1995-ben állt orbitális pályára a gázóriás körül. Küldetését a tervek szerint 2003-ban a bolygó atmoszférájába csapódva fejezte be. De még ez előtt elküldte az első adatokat, amelyek arra engedtek következtetni, hogy az Európé felszíne alatt folyékony óceán húzódik.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

A szakemberek megvizsgálták a holdPályára állt a Hold “sötét oldalát” kutató kínai műhold. mágneses terének és plazmahullámainak változásait, miközben a Galileo elhaladt mellette, és kiderült, hogy azok beleillenek abba a képbe, hogy az űrszonda áthaladt egy gőzcsóván.

“Az eredmények erős, független bizonyítékai az Európén lévő gejzíreknek” – írták. Az eredmények a tudósok szerint segítenek majd olyan következő Európéra induló misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. k tervezésében, mint a NASA Europa Clippere és az ESAMegkezdte működését az EU saját GPS rendszere, a Galileo. Jupiter Icy Moons Explorer-szondája. Ezek a szondák várhatóan a 2020-as évek végén, a 2030-as évek elején érkeznek a Jupiterhez.

NASA, ESA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!