Bibliai napfogyatkozás írhatja át az ókori világ időszámítását

A valaha feljegyzett legrégebbi napfogyatkozásHazánkból is látványosnak ígérkezik a napfogyatkozás. pontos idejét sikerült meghatározni brit kutatóknak: az időszámítás előtt 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját. A szakemberek bibliai szövegek és ókori egyiptomi szövegek használatával finomítani tudták az egyiptomi fáraóTutanhamon két nővére közösen uralkodhatott a legendás fáraó trónra lépése előtt. kra, köztük II. Nagy Ramszesz uralkodására vonatkozó adatokat. Eredményeiket a Royal Astronomical Society című folyóiratban mutatták be.

Forrás:  Wikimedia Commons/Than217

A kérdéses bibliai szöveg az Ószövetségben lévő Józsué könyvében szerepel, és évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat. Ebben olvasható, hogy miután Józsué Izrael népét elvezette Kánaánba – az ókori Közel-Kelet azon területére, amely a mai Izraelnek és palesztin területeknek felel meg – így imádkozott: “Állj meg nap, Gibeonban, és holdMeglepően mély, folyékony metánnal teli tavakat figyeltek meg a Szaturnusz Titán nevű holdján. az Ajalon völgyében! És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein”.

Forrás: NASAVízóceán lehet a Titán mélyén. /Solar Dynamics Observatory

“Ha ezek a szavak egy valódi megfigyelést írnak le, akkor egy nagyon fontos csillagászati jelenségA nap képe - A Hold, a Jupiter és a Vénusz együttállása. zajlott le. Az a kérdés, mit jelent pontosan a szöveg” – idézte Colin Humphreyst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos portál. A szakértő kifejtette, hogy a modern angol fordítás, amely az I. Jakab angol király nevéhez fűződő 1611-ben megjelent fordítást követi, általában úgy értelmezi a szöveget, hogy a Nap és a Hold megállt.

Forrás: Wikimedia Commons/Luc Viatour

“Az eredeti héber szöveghez visszanyúlva azonban úgy véltük, alternatív jelentés lehet az, hogy a Nap és a Hold csak abbahagyta szokásos tevékenységét: abbahagyták a ragyogást. Ebben az összefüggésben a héber szavak egy napfogyatkozásra utalhatnak, amikor a Hold elhalad a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. és a Nap között és a Nap nem ragyog tovább” – magyarázta. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a “megállni” igeként fordított héber szónak ugyanaz a gyökere, mint az ókori csillagászati szövegekben a napfogyatkozásokra használt babiloni szónak – tette hozzá Humphreys.

Forrás: Wikimedia Commons/Webscribe

Arra, hogy az izraeliták Kánaánban voltak időszámításunk előtt 1500 és 1050 között, a Merneptah-sztélé szövegében is vannak utalások. A Merneptah-sztélé az időszámításunk előtt 1213-1203 között uralkodott Merneptah ókori egyiptomi fáraóTudósok szerint az egyiptomi kormány elhallgatja az igazságot Tutanhamon sírjáról. nak, II. RamszeszÁtrajzolja II. Ramszesz templomának térképét egy új felfedezés. fiának egy felirata, amely fekete gránitból készült sztélé hátoldalán található. A gránittömb ma a kairóHomokvihar tombol Egyiptomban. i Egyiptomi Múzeumban található. A történészek korábban ezeket a szövegek vették alapul, hogy a lehetséges napfogyatkozásokat kutassák, de csak a teljes napfogyatkozásokat keresték, amikor a napkorong teljesen eltűnik a Hold mögött, amely közvetlenül a Nap és a Föld között halad el. Azt azonban nem vették figyelembe, hogy előfordulhatott gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látványa nem tudja a nagy távolság miatt teljesen kitakarni a napkorongot, ezért láthatóvá válik körülötte a “tűzgyűrű”. Az ókorban ugyanazt a szót használták a teljes és a gyűrűs napfogyatkozásra is.

A kutatók új módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével meg tudták állapítani, hogy a Kánaánból időszámításunk előtt 1500 és 1050 között látható egyetlen gyűrűs napfogyatkozás 1207. október 30-án délután következhetett be. Ha ez helytálló, akkor nemcsak sikerült meghatározniuk a valaha feljegyzett legrégebbi napfogyatkozás pontos idejét, de évekre lebontható pontossággal határozhatják meg általa II. Ramszesz és fia, Merneptah uralkodásának dátumait. A napfogyatkozásokat gyakran használták viszonyítási pontként az ókori világban” – emelte ki Humphreys. Az új kalkulációk szerint Merneptah uralkodása időszámításunk előtt 1210 és 1209 között kezdődött. Ismerve az ő és apja uralkodási idejének hosszát, megállapítható, hogy a Nagy Ramszeszek időszámításunk előtt 1276-tól 1210-ig uralkodtak.

Forrás: Wikimedia Commons/Przemyslaw “Blueshade” Idzkiewicz

Royal Astronomical Society, phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!