Bibi-Ka Maqbara – „a szegény ember Tádzs Mahalja”

IndiaA 18. századi Iron Fort erőd Indiában. gyönyörű épületét,a Tádzs MahalA 10 legismertebb kulturális műemlék. t (Taj MahalSzínes fotók ikonikus látványosságok építkezéseiről. ) a világ egyik csodájának is nevezik. A lenyűgöző Tádzs Mahal, vagyis „A paloták koronája” az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleumMitől sárgul a Tádzs Mahal?. elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékTölgyfákból formált szívet elhunyt felesége emlékére. ére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra.

Taj Mahal mása

A Tádzs Mahal a mogul síremlék-építészet csúcspontja, amely nem csak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. Bár hatással volt későbbi síremlékek építésére is, az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette. 1983-ban került fel az UNESCOKrisna vajgolyója - az ötméter átmérőjű, egyensúlyozó szikla Indiában. világörökségi listájára mint kulturális helyszín. Jelenleg India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel.

Taj Mahal mása

A Mahárástra államban lévő Aurangabadban található Bibi-Ka Maqbara, (A hölgy sírja) a Tádzs Mahal mása. A mauzóleumot Aurangzeb mogul fia, Azám Sáh herceg építtette elhunyt édesanyja emlékére. Azám Sáh a Tádzs Mahalból merített inspirációt, amelyet nagyapja alkotott.

Taj Mahal mása

Szerette volna elérni annak fényűzés1000 szobás, fényűző palotába költözött a török elnök . ét, de korántsem volt annyi pénze és munkása, mint a mogul sahnak. A Bibi-Ka Maqbarát ezért sokan “a szegény ember Tádzs Mahaljának” is nevezik. Fő kupolája és minaretjei is kisebbek, és a kövei is szürkébbek, mint a Tádzs Mahalé. A Bibi-Ka Maqbara mauzóleum Aurangabad legfőbb látványossága.

Taj Mahal mása

Taj Mahal mása

Taj Mahal mása


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!