Bepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába

nemzeti-park

A Manu Nemzeti Parkot PeruHiganyszennyezés miatt rendkívüli állapotot hirdettek Amazóniában. keleti részén, az Andoktól keletre alakították ki. Jórészt az AmazonasA férfi, aki saját esőerdőt vett. forrásvidékét is magába foglaló sík terület, amely a nyugati pereménél felkúszik a Keleti-Andok lejtőire is. 

Fél évvel ezelőtt 120 kameracsapdát helyeztek el kutatók a perui Manu Nemzeti Parkban és bioszféra-rezervátumban. A terület felettébb különlegesnek számít, hiszen bolygónkon szinte ez az utolsó hely, ahol ilyen széleskörű biodiverzitás tapasztalható. Szerencsére, nagyon hamar kellő bepillantást nyerhettek a kutatók az állatok magánéletébe, a felvételeken több veszélyeztetett, kihalás szélén álló faj egyedei is megmutatkoztak.

Szürke gyapjasmajom (Fotó:Wikipedia)

Ezekből az állatokból nem csak hogy kevés van, de ráadásul nagyon ritkán lehet őket megfigyelni természetes viselkedésük közben. Ilyen sikertörténet volt a hárpia lefilmezése. A világ második legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. sasfaja akár egyméteresre is megnő, szárnyfesztávolsága a két métert is meghaladhatja. Emlősökre vadászik, fogyaszt majmokat és lajhárt is.

RitkaTöbb mint 80 éve nem járt ilyen ritka dögevő Romániában. majomfajták is felbukkantak a felvételeken: a perui szürke gyapjasmajom (Lagothrix cana) és a feketeképű pókmajom (Ateles chamek).

Egy másik ritka élőlény a margay, azaz a hosszúfarkú macskaLuhu, a legszomorúbb tekintetű macska. , amit puha bundája miatt vadásznak.

Macskafélék a nemzeti parkban

Jaguárok

Majmok

Négy szintre telepítettek  kameracsapdákat, mert az igazi diverzitás odafenn, a lombkoronák szintjén zajlik, a fajok hetven százaléka ott fordul elő. A legmagasabbra kitett darabok 41 méteres magasságra kerültek.

Madarak a fák tetején


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!