Bepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába

nemzeti-park

A Manu Nemzeti Parkot PeruHiganyszennyezés miatt rendkívüli állapotot hirdettek Amazóniában. keleti részén, az Andoktól keletre alakították ki. Jórészt az AmazonasA csodálatos Amazonas. forrásvidékét is magába foglaló sík terület, amely a nyugati pereménél felkúszik a Keleti-Andok lejtőire is. 

Fél évvel ezelőtt 120 kameracsapdát helyeztek el kutatók a perui Manu Nemzeti Parkban és bioszféra-rezervátumban. A terület felettébb különlegesnek számít, hiszen bolygónkon szinte ez az utolsó hely, ahol ilyen széleskörű biodiverzitás tapasztalható. Szerencsére, nagyon hamar kellő bepillantást nyerhettek a kutatók az állatok magánéletébe, a felvételeken több veszélyeztetett, kihalás szélén álló faj egyedei is megmutatkoztak.

Szürke gyapjasmajom (Fotó:Wikipedia)

Ezekből az állatokból nem csak hogy kevés van, de ráadásul nagyon ritkán lehet őket megfigyelni természetes viselkedésük közben. Ilyen sikertörténet volt a hárpia lefilmezése. A világ második legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. sasfaja akár egyméteresre is megnő, szárnyfesztávolsága a két métert is meghaladhatja. Emlősökre vadászik, fogyaszt majmokat és lajhárt is.

RitkaTöbb mint 80 éve nem járt ilyen ritka dögevő Romániában. majomfajták is felbukkantak a felvételeken: a perui szürke gyapjasmajom (Lagothrix cana) és a feketeképű pókmajom (Ateles chamek).

Egy másik ritka élőlény a margay, azaz a hosszúfarkú macskaLuhu, a legszomorúbb tekintetű macska. , amit puha bundája miatt vadásznak.

Macskafélék a nemzeti parkban

Jaguárok

Majmok

Négy szintre telepítettek  kameracsapdákat, mert az igazi diverzitás odafenn, a lombkoronák szintjén zajlik, a fajok hetven százaléka ott fordul elő. A legmagasabbra kitett darabok 41 méteres magasságra kerültek.

Madarak a fák tetején


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!