Bepillantás a fenséges pézsmatulkok világába

pezsmatulok

A világnak egy távoli sarkában él egy teremtmény, mely a még a történelem előtti időkben létezett és a mamutok és a kardfogú tigrisKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. mellett benépesítette az északi síkságokat. Ezeknek a fenséges állatoknak, a pézsmatulkoknak a világba kalauzolja el a nézőket Rolf Steinmann vadvilági operatőr.

pezsmatulok2

Rolf főleg a BBCHihetetlen üldözés - minden idők egyik legizgalmasabb természetfilmes jelenete. Natural History Unit számára készít rövidfilmeket és az “in between” című munkájával megvalósította régen dédelgetett álmát, hogy elkészíthessen egy természetfilmet a saját elképzelései alapján.

A pézsmatulok Kanadában és Grönland partvidékén őshonos, de nincs állandó élőhelye, ugyanis minden évben nagyokat vándorol a megfelelő táplálékért. Testfelépítése lehetővé teszi a hosszan tartó, akár -50 °C-os hidegek elviselését is. Alaszkából a 19. században irtották ki; később visszatelepítették, miként Norvégiába is. Betelepítették továbbá Svédországba és az Oroszországhoz tartozó Vrangel-szigetre, ahol már több mint 100 egyede él. Télen nagyobb, nyáron kisebb csordákban vándorol megszokott útvonalakon. Táplálékát (fű, sás, zuzmók) gyakran a hó alól ássa ki. Szélviharban a csorda tagjai egymás felé fordulnak, összedugják a fejüket, és leheletükkel melegítik egymást.

A hímek látványos rivalizálása miatt ismert leginkább a faj: a két állat lehorgasztott fejjel fut egymásnak olyan erővel, amivel egy kisebb gépjárművet több méterre lökhetnének el. Ezt addig ismétlik, amíg az egyik fél meg nem hátrál. Bár koponyájuk nagyon vastag, egy-egy ilyen harcban a vesztes gyakran szenved halHalak nyelvén élősködik a parazita rák. álos sebet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!