Bekerült a szárazföldi állati táplálékláncba a BP-katasztrófa olaja

A BPMinden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek. olajipari óriás Deepwater HorizonNem tetszik a BP-nek a 2010-es olajkatasztrófáról készített film. nevű kitermelő tornyának 2010-es robbanásakor kiömlött olajNigéria, ahol a vezetékből lopják a nyersolajat. maradványait fedezték fel szárazföldi állatok által elfogyasztott madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. tollán és emésztőrendszerében amerikai kutatók. A kutatócsoport a tengerparti veréb (Ammodramus maritimus) tollait és emésztőrendszerét vizsgálta és azonosították a kiömlött olajból származó szenet. Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmányuk szerint ez az első alkalom, hogy kimutatták, az olajkatasztrófa25 éve történt az Exxon Valdes tragédiája, a világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába – írja az MTI a BBC News beszámolója alpján.

A tanulmány a tengerparti verebet és a louisianai mocsárvidék talajüledékét elemezte. A tudósok megvizsgálták a fertőzött üledéket és a Deepwater Horizon kémiai jellemzői után kutattak. Ezután tíz madárTöbb mint 80 éve nem járt ilyen ritka dögevő Romániában. tollazatát és emésztőrendszerét alaposabban is elemezték, hogy kiderítsék, mennyire épült be az olaj a verebek szöveteibe.

vereb-2

Fotó: Prof. Andrea Bonisoli Alquati 

A BP brit olajipari óriás MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. i-öbölben lévő, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő tornyán 2010 áprilisában robbanásHatalmas robbanás történt egy mexikói vegyi gyárban. történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe, becslések szerint mintegy 790 millió liter ömlött a vízbe. Szakértők szerint az összes kiáramlott olaj 10-15 százaléka lesüllyedt a Mexikói-öbölNem tetszik a BP-nek a 2010-es olajkatasztrófáról készített film. fenekére. Ott bekerült a táplálékláncba és károsítja a halakat és korallokat.

deepwater-horizonFotó: Wikipedia/ US Coast Guard

Mint Andrea Bonisoli Alquati, a kutatás vezetője a BBC Newsnak kifejtette, kutatásuk rávilágít arra, hogy az olaj nem marad ott, ahol kiömlött, nagy valószínűséggel más ökoszisztémákban is megjelenik. Hozzátette, úgy véli, a jövőben a mélytengeri olajkitermelésGyőzelem! Levonul a Shell az Északi-sarkvidékről. kockázatelemzéseinél figyelembe kell venni mind a tengeri, mind a szárazföldi ökoszisztémákat, mivel rengeteg állat él a két rendszer elmosódó határKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. án.

olajomlesFotó: Wikipedia/NASARekordszámú pályázó jelentkezett a NASA legújabb űrhajósképzésre. /GSFC, MODIS


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!