Bekerült a szárazföldi állati táplálékláncba a BP-katasztrófa olaja

A BPMinden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek. olajipari óriás Deepwater HorizonNem tetszik a BP-nek a 2010-es olajkatasztrófáról készített film. nevű kitermelő tornyának 2010-es robbanásakor kiömlött olajNigéria, ahol a vezetékből lopják a nyersolajat. maradványait fedezték fel szárazföldi állatok által elfogyasztott madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. tollán és emésztőrendszerében amerikai kutatók. A kutatócsoport a tengerparti veréb (Ammodramus maritimus) tollait és emésztőrendszerét vizsgálta és azonosították a kiömlött olajból származó szenet. Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmányuk szerint ez az első alkalom, hogy kimutatták, az olajkatasztrófa25 éve történt az Exxon Valdes tragédiája, a világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába – írja az MTI a BBC News beszámolója alpján.

A tanulmány a tengerparti verebet és a louisianai mocsárvidék talajüledékét elemezte. A tudósok megvizsgálták a fertőzött üledéket és a Deepwater Horizon kémiai jellemzői után kutattak. Ezután tíz madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. tollazatát és emésztőrendszerét alaposabban is elemezték, hogy kiderítsék, mennyire épült be az olaj a verebek szöveteibe.

vereb-2

Fotó: Prof. Andrea Bonisoli Alquati 

A BP brit olajipari óriás MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. i-öbölben lévő, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő tornyán 2010 áprilisában robbanásHatalmas robbanás történt egy mexikói vegyi gyárban. történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe, becslések szerint mintegy 790 millió liter ömlött a vízbe. Szakértők szerint az összes kiáramlott olaj 10-15 százaléka lesüllyedt a Mexikói-öbölNem tetszik a BP-nek a 2010-es olajkatasztrófáról készített film. fenekére. Ott bekerült a táplálékláncba és károsítja a halakat és korallokat.

deepwater-horizonFotó: Wikipedia/ US Coast Guard

Mint Andrea Bonisoli Alquati, a kutatás vezetője a BBC Newsnak kifejtette, kutatásuk rávilágít arra, hogy az olaj nem marad ott, ahol kiömlött, nagy valószínűséggel más ökoszisztémákban is megjelenik. Hozzátette, úgy véli, a jövőben a mélytengeri olajkitermelésGyőzelem! Levonul a Shell az Északi-sarkvidékről. kockázatelemzéseinél figyelembe kell venni mind a tengeri, mind a szárazföldi ökoszisztémákat, mivel rengeteg állat él a két rendszer elmosódó határKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. án.

olajomlesFotó: Wikipedia/NASA/GSFC, MODIS


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!