Az emberi beszéd fejlődését tárják fel az orángutánok hangjai

Az orángutánokLelőttek egy szökni készülő orángutánt a duisburgi állatkertben. kommunikációját megfigyelő kutatók szerint az ember egyik legközelebbi rokonának hangjai rávilágítanak az emberi beszédÉrdekes magyar kutatás: a kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet. eredetére és fejlődésére. Adriano Reis e Lameira, a Durhami Egyetem kutatója 48 orángutánTöbb mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón. csaknem ötezer “csókszerű hangját” rögzítette és elemezte. Véleménye szerint az állatok ezeket az összeszorított ajkakkal képzett, mássalhangzószerű hangokat kombinálják különböző üzenetek közlésére. A megfigyelés betekintést enged abba, hogyan formálták első szavaikat az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. ősei – írja a BBC News. A szakértő és kollégái eredményeiket a Nature Human Behaviour című szaklapban mutatták be.

orangutan-2 (1)Fotó: Wikipedia/Tbachner 

Több ezer órányi hanganyag kielemzése után a szakértők megállapították, hogy az állatok számos különböző információt építettek be a cuppanó hangba. A szakértők szerint ez ahhoz hasonló, mint amikor az emberek több szót használnak ugyanarra a dologra. “Úgy tűnik, biztosra akartak menni abban, hogy az üzenet megérkezik, ezért ugyanazt az üzenetet különböző hangkombinációkkal is elküldték” – vélik a tudósok.

orangutan

orangutan (1)Fotó: internationalanimalrescue.org

“Az emberi nyelv rendkívüli módon fejlett és komplex, gyakorlatilag bármilyen információt képesek vagyunk hanggá alakítani. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szavakA galamb képes megkülönböztetni valódi szavakat az egymás mellé írt betűktől. valamilyen kezdetleges előhangokból váltak komplex üzenetekké. Az orangután hangjait gyakorlatilag egyfajta időgépként használtuk, visszamentünk abba az időbe, amikor őseink azokat a hangokat használták, amelyek később mássalhangzókká és magánhangzókká váltak” – mondta Reis e Lameira. A kutatócsoport azért a csókhoz hasonlóan képzett hangokat használta, mert sok mássalhangzóhoz hasonlóan ezek is elsősorban az ajkak, a nyelv és az állkapocs mozgásával képződnek, nem a hangok használatával.

A nyelv evolúcióLátványos animáció az emberi arc evolúciójáról. jában a magánhangzószerű majomhangok kutatásSikeresen visszafordították egereknél az öregedés jeleit. ához képest a mássalhangzók tanulmányozása jóval bonyolultabb. Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint azonban ezek fontos alkotóelemei a nyelv fejlődésének. Kiemelte: a legtöbb nyelvben jóval több a mássalhangzó, mint a magánhangzó.

orangutan-1Fotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!