Az ember irthatta ki az elefántmadarakat, a valaha élt legnagyobb szárnyasokat

Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat – állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján. Eddig úgy vélték, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új leletAz eddigi legnagyobb tengeri sárkány maradványait fedezték fel. azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését – írja a Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. .

“A felfedezés"Elvarázsolt kertre" bukkantak a régészek Pompeji romjai között. alapján gyökeresen új elméletre van szükség, hogy MadagaszkárA valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították. egyedülálló állatvilágának pusztulását megértsük” – mondta James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) tudósa.

Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Gagnon

Az ember és az elefántmadarak – valamint sok más, ma is létező állatfaj – évezredeken át egymás mellett éltek a szigeten, a madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. csak nagyjából 1000 éve pusztultak ki.

“Úgy tűnik, több mint 9 ezer éven át zavartalanul élt ugyanazon a szigeten az elefántmadárEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. és az ember, aki ezek szerint nem jelentett túl nagy veszélyt a hely állatfajaira az eltelt évezredek nagy részében, ami új ismeretekkel szolgálhat a mai állatvédők számára” – tette hozzá Hansford.

Forrás: ZSL
Forrás: ZSL

A legalább 400 kg-os, állva mintegy 3 méter magas madarak még a dinoszauruszokénál is nagyobb tojásokat tojtak. A szigeten fajaik, az Aepyornisok és a Mullerornisok más ritkaÉvtizedek óta először születtek vadon foltos erszényesnyestek. fajokkal, többek között az óriáslemurokkal éltek, melyek azóta szintén kihaltak. Több elmélet született már arról, mikor és miért pusztultak ki az elefántmadarak és mennyi írható ebből az ember számlájára: a csontkövületen talált vágásnyomok az ember minden eddiginél korábbi jelenlétére utalnak.

Forrás: ZSL
Forrás: Wikimedia Commons/FunkMonk

“Amíg további régészeti bizonyítékokra nem bukkanunk, nem tudjuk, honnan jöttek, kik voltak ezek az emberekBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. , valamint azt sem, mikor és hogyan tűntek el a szigetről” – magyarázta Patricia Wright, a tanulmány társszerzője, a Stony Brook-i Egyetem munkatársa.

Forrás: Wikimedia Commons/LadyofHats


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!