Az ember irthatta ki az elefántmadarakat, a valaha élt legnagyobb szárnyasokat

Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat – állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján. Eddig úgy vélték, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új lelet azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését – írja a Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. .

“A felfedezésTöbb ezer ismeretlen mikroorganizmust fedeztek fel az óceánok mélyén. alapján gyökeresen új elméletre van szükség, hogy MadagaszkárA valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították. egyedülálló állatvilágának pusztulását megértsük” – mondta James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) tudósa.

Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Gagnon

Az ember és az elefántmadarak – valamint sok más, ma is létező állatfaj – évezredeken át egymás mellett éltek a szigeten, a madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. csak nagyjából 1000 éve pusztultak ki.

“Úgy tűnik, több mint 9 ezer éven át zavartalanul élt ugyanazon a szigeten az elefántmadárEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. és az ember, aki ezek szerint nem jelentett túl nagy veszélyt a hely állatfajaira az eltelt évezredek nagy részében, ami új ismeretekkel szolgálhat a mai állatvédők számára” – tette hozzá Hansford.

Forrás: ZSL
Forrás: ZSL

A legalább 400 kg-os, állva mintegy 3 méter magas madarak még a dinoszauruszokénál is nagyobb tojásokat tojtak. A szigeten fajaik, az Aepyornisok és a Mullerornisok más ritkaTöbb mint 150 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken. fajokkal, többek között az óriáslemurokkal éltek, melyek azóta szintén kihaltak. Több elmélet született már arról, mikor és miért pusztultak ki az elefántmadarak és mennyi írható ebből az ember számlájára: a csontkövületen talált vágásnyomok az ember minden eddiginél korábbi jelenlétére utalnak.

Forrás: ZSL
Forrás: Wikimedia Commons/FunkMonk

“Amíg további régészeti bizonyítékokra nem bukkanunk, nem tudjuk, honnan jöttek, kik voltak ezek az emberekBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. , valamint azt sem, mikor és hogyan tűntek el a szigetről” – magyarázta Patricia Wright, a tanulmány társszerzője, a Stony Brook-i Egyetem munkatársa.

Forrás: Wikimedia Commons/LadyofHats


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!