Az élet fontos alkotóelemeit találta meg a Rosetta űrszonda a Csuri üstökösön

Aminosavat és foszfort, az élet fontos alkotóelemeit találta meg a RosettaRosetta - minden idők egyik legkomplexebb űrmissziója. űrszonda a 67P/Csurjumov-GeraszimenkoElőször lehettek tudósok szemtanúi egy porszökőkút keletkezésének egy üstökösön. avagy Csuri üstökösSoha nem látott jelenséget figyelt meg a Rosetta űrszonda.  gázaiban. Kathrin Altwegg, a Berni Egyetem tudósa és nemzetközi kutatócsapata a fehérjékben megtalálható 23 aminosav közül a legegyszerűbbet, glicint talált az üstököst körülvevő párafelhőben. Ez az első alkalom, hogy közvetlenül aminosavat találtak egy üstökös ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ében – közölte az egyetem. Bár a csillagok közötti térben eddig már több mint 140 különböző molekulát felfedeztek, köztük soha nem volt még aminosav. A NASAHárom új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. által egy üstökösről gyűjtött pormintában találtak már glicinre utaló jelet, a minta szennyezettsége miatt azonban az földi eredetű is lehetett.

csuri-5

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko kigőzölgéseiben a Rosina mérőműszer már 2014 októberében észlelt glicint. Az aminosav a megfigyelések szerint akkor érte el legnagyobb koncentrációját, amikor az üstökös a Naphoz legközelebb jutott, és ekkor volt legerősebb a kigőzölgése is. A glicint nehéz felfedezni, mivel nem túl illékony, és csak 150 Celsius-fokon válik gőzzé – fejtette ki Altwegg.

csuri-6

rosetta-2

A kutatók metil-amint és etil-amint is ki tudtak mutatni – ez a két molekula szükséges ahhoz, hogy a jégből glicin keletkezzen. A glicin az egyetlen aminosav, amelynek keletkezéséhez nincs szükség folyékony vízre. Az aminosav mellett a Rosina csapata foszfort is talált, ez az első alkalom, hogy ilyen kémiai elemre bukkantak egy üstökösön. A foszforVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. fontos szerepet játszik a DNSVért találtak egy 46 millió éves szúnyogban. felépítésében, így minden élőlény számára kulcsfontosságú.

“Az aminosavak és a foszfor, valamint további, a Rosina által korábban észlelt szerves molekulákÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. felfedezése alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a földi életJóval korábban megjelenhetett az élet a Földön, mint gondoltuk. keletkezéséhez üstökösöknek is köze van” – mondta Matt Taylor, a Rosetta projektvezető kutatója, az Európai Űrügynökség (ESASoha nem látott jelenséget figyelt meg a Rosetta űrszonda. ) munkatársa.

csuri

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!