Az elárasztott falu őre lett az idei Európai Év Fája verseny győztese

Lezárult az idei Európai Év Fája versenyŐ lett idén a világ legrondább kutyája. , ahol 16 ország fái versenyeztek egymással, összesen több mint 285 000 voksot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson. 2020-ban egy csehországi erdei fenyő, avagy az “elárasztott faluLa Rouque-Gageac - elbűvölő francia falu. őre” nyerte el a címet. Az második a horvátországi gingkófaSzent fa az út közepén. lett Daruvárról, a harmadik helyezett pedig a magányos nyár lett Oroszországból.  Az eredmények bejelentése idén, a koronavírus-járvány következtében, internetes csatornákon történt: a díjátadásról készült felvétel megtekinthető a treeoftheyear.org oldalon.

A szavazatok alapján az idei versenyen az”elárasztott falu őre” diadalmaskodott (Forrás: Marek Olbrzymek/treeoftheyear.org)
Forrás: Marek Olbrzymek/treeoftheyear.org

Az idei versenyen diadalmaskodó Chudobínská fenyő a Vír gátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. bal oldali partjának sziklás nyúlványán áll. A fa az elárasztott Chudobín faluról kapta a nevét, amely a gát építése óta már nem létezik. Az elpusztult falu lakói által őrzött legenda szerint az ördög éjjel a fenyő alatt ül és hegedül. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a helyiek a völgy felett zúgó erős szél hangját hallják. Ez a fenyőfa nem csupán egy fontos tájékozódási pont, hanem lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természetGyönyörű képek egy elhagyott halászfaluról, ahol a természet átvette a hatalmat. az éghajlatváltozásnak és az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. tevékenység hatásainak.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fákEgy több mint 300 éves molyhos tölgy lett az év fája. és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet kulturális és természeti értékeinkre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők, a helyi közösség számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A 2. helyen a horvátországi gingkófa végzett (Forrás: treeoftheyear.org)

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

A 3. helyezett a magányos nyár lett Oroszországból (Forrás: Nikolay Boshev/treeoftheyear.org)

MagyarországMagyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog. a Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló kocsányos tölgyet nevezte a versenyre, melyet a helyiek Szabadságfa néven ismerik. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!