Az eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok

Az eddig ismert legnagyobb T. rexé lehetett a Scotty néven ismertté vált kövületFélelmetes, ősi óriás gyűrűsféregre bukkant egy nemzetközi kutatócsoport. kanadai tudósok új tanulmánya szerint. Az Albertai Egyetem kutatói a Tyrannosaurus rexSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. fajba tartozó ősgyík hosszát több mint 12,8 méteresre, a tömegét mintegy 8,87 tonnásra becsülik. A The Anatomical Record című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányuk szerint Scotty egyben a Kanadában valaha feltárt legnagyobb dinoszauruszcsontváz. A “zsarnokgyík” 65 millió évvel ezelőtt élt a mai KanadaA kanadai Sziklás-hegység varázslatos nemzeti parkjai. területén.

You can visit Scotty this May! 🦖😍

Közzétette: Your Everyday Canadian – 2019. március 23., szombat

Maradványaira 1991-ben bukkantak a Kanada középnyugati részén elterülő SaskatchewanA kanadai Hafford különleges, girbegurbán növekvő fái. tartományban. A paleontológusok csaknem egy éven át dolgoztak, hogy a gigantikus csontvázkövületet kiszabadítsák a kemény homokkő ágyból. A kibontást Phil Currie, az Albertai Egyetem paleontológusa vezetésével végezték. Csak nemrégiben sikerült Scotty minden megtalált maradványát összeilleszteni és az egész csontvázat megmérni.

Forrás: Royal Saskatchewan Museum/Amanda Kelley

“Jelentős méretkülönbségek lehettek a T. rexek egyedei között, egyesek nyurgábbak, mások robosztusabbak voltak, Scotty az utóbbiak közé tartozott. Miután gondosan megmértük a lábait, a csípőjét, a vállait, kiderült, hogy robosztusabb volt, mint a T. rexek összes ismert egyede, így ő az eddig feltárt leghatalmasabb húsevő a világon” – magyarázta a Science Daily portálnak Scott Persons, a tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. vezető szerzője.

Scotty nevét arról a skót viszkiről kapta, amellyel a megtalálására koccintottak a tudósok. Az egyed nemcsak méretével döntött rekordot, hanem életkorával is. “Scotty a legidősebb ismert T. rex. Korát onnan tudjuk megbecsülni, hogy a csontjait kettévágjuk és megvizsgáljuk a növekedési mintázatukat” – tette hozzá Persons.

Forrás: Royal Saskatchewan Museum

A T. rexek gyorsan nőttek fel és fiatalon pusztultak el, Scotty halálakor a becslések alapján harmincas évei elején járt. “A Tyrannosaurusokhoz képest szokatlanul hosszú életet élt, amely erőszakkal teli volt. A csontokon látható sérülésnyomok ádáz harcokra utalnak” – mondta a tudós. Sok bordája eltörött, egy másik T. rex harapásSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. ának nyomát őrizheti az állkapcsának sérülése – egy hosszú élet csatatéri sebesülései a tudósok szerint. Scotty csontvázEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. át a Royal Saskatchewan múzeumban májustól lehet megtekinteni.

Forrás: Wikipedia/Ballista/Oxford University Museum of Natural History
Forrás: Amanda Kelley/Royal Saskatchewan Museum

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!