Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget

Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétszigetTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. – derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagy méretű hulladékok “ketyegő bombát” jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhet a táplálékláncba.

szennyezes-7

Az Ocean Cleanup alapítvány felderítő repülőgépe hatalmas mennyiségben összetorlódott szemetet – főleg műanyaghulladékot – fedezett fel a HawaiiA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. és Kalifornia5 híres szörfös hely, ahol a legendás hullámok születnek. között elterülő nagy csendes-óceáni szemétszigetHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. északi csücskében – számolt be róla a The Guardian.

“Fél másodpercenként újabb és újabb hulladék került a szemünk elé. Csak pillanatfelvételeket tudtunk készíteni, ugyanis lehetetlen lett volna mindent lefotózni. Furcsa érzés ennyi szemetet látni ott, ahol az ősi, érintetlen óceánnak kellene lennie” – mondta Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. , az alapítvány 22 éves elnöke, aki még kamaszkorában rukkolt elő annak a passzív szemétgyűjtő rendszernek az ötletével, amelyet idén nyáron kezdtek tesztelni az Északi-tengeren.

szennyezes-2Fotó:  Ocean CleanupEgy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása.

A szeméttenger központi része nagyjából egymillió négyzetkilométeren terül el, és további csaknem 3,5 millió négyzetkilométeres területet érint a felhalmozódott hulladék problémája. Az szennyezett terület kiterjedése az óceáni áramlatok hatására folyamatosan változik. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a nagy csendes-óceáni szeméttenger olyan gyors ütemben növekszik, hogy hamarosan a világűrből is látható lesz.

szennyezes-6Fotó: NASA14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!.

Az alapítvány tavaly 30 kutatóhajóUltramodern óceánkutató hajó építését finanszírozza egy norvég milliárdos. t küldött a térségbe, hogy felmérje a mikro-műanyagok jelentette probléma nagyságát. A mostani repülőgépes felmérések eredményei azonban azt mutatják, hogy a szakemberek korábban “igencsak alábecsülték” a nagyobb, több mint fél méteres hulladékok mennyiségét és jelentőségét. Slat szerint a megfelelő intézkedések hiányában ezek a nagy méretű hulladékok néhány évtizeden belül olyan műanyagEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. -mikroszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhet a táplálékláncba.

Az Ocean Cleanup azt szeretné, hogy 2020-ban a Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására használja fel az általa kidolgozott technológiát. Ennek a passzív szemétgyűjtőnek a felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, míg a vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V alakban nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlényekTengeri nyuszik - szokatlan élőlényről készült képek árasztották el az internetet. így át tudnak úszni alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok lassanként a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt hajóval kiviszik azt a szárazföldre.

ocean-cleanupBoyan Slat, az Ocean Cleanup elnöke

Az alapítvány a szemétEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával akarja a rendszert teljesen önfenntartóvá tenni. A szerkezet prototípusát jövőre kezdik tesztelni a térségben. Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladékA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknősVeszélyben vannak a kérgesteknősök. és egyéb teremtmény halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álát okozva. Az Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában 2050-re több műanyaghulladék lesz az óceánokban, mint hal.

szemetszigetFotó: Wikipedia/Shubert Ciencia/ Flickr: Manila Bay

Cikkajánló: Megdöbbentő videó – így árasztja el évtizedek óta a műanyagszemét az óceánokat

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!