Attenborough és bolygónk csodái – hazánkban is vettek fel jeleneteket a lenyűgöző természetfilmhez

Egy történet állandóan változó bolygóEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. nkról, az ember és a természetÉlő Bolygó Jelentés - a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében. kapcsolatáról és arról, hogy hogyan óvhatjuk meg: a Silverback Films által készített, várva várt nyolcrészes dokumentumfilmFeltárulnak a legbelsőbb titkok is. -sorozat, A Mi Bolygónk Sir David AttenboroughAzonnal megbánta ez az oroszlán, hogy zsiráfra támadt. narrációjával már látható a Netflixen.

A WWFÉlő Bolygó Jelentés - a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében. együttműködésével készült, mérföldkőnek számító sorozattól – valamint az azonos című, káprázatos fotókat tartalmazó kötettől – a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete azt reméli, hozzájárul ahhoz, hogy az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. észrevegyék maguk körül a természet értékeit, és aktívan tegyenek megőrzésük érdekében.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

A Mi Bolygónk mindenki otthonába elhozza a világ természeti csodáit. Az egyes részek olyan varázslatos tájakra kalauzolják el a nézőt, mint a sekély és nyílt tengerek, zord hegyvidékek, hideg sarkvidékek, sűrű erdők és buja dzsungelek, forró sivatagok, füves puszták és vizesélőhelyek – érdekesség, hogy az utóbbi kettőhöz Magyarországon is vettek fel jeleneteket. A gyönyörű élőhelyek bemutatása mellett a sorozat azt az üzenetet hordozza, hogy ezek a kincsek eddig sosem látott veszélyben vannak, pedig az emberiség létének alapját képezik.

A természet és a vadvilágAzonnal megbánta ez az oroszlán, hogy zsiráfra támadt. fenyegetettsége sosem volt ilyen mértékű: a WWF legfrissebb Élő Bolygó Jelentése szerint 1970 és 2014 között a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek – ez kevesebb, mint egy emberi élet. A szakemberek szerint a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat, valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása. Kritikus időszakban érkezett meg tehát A Mi Bolygónk, melynek célja, hogy emberek milliói számára hozza közelebb a természetet és hangsúlyozza megóvásának fontosságát.

Még nem késő, ha azonnal cselekszünk

“Otthonunk, a Föld egészségHeti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele. ét mi, emberek veszélyeztetjük leginkább. Ha azonban most cselekszünk, még van időnk arra, hogy szembenézzünk az általunk okozott kihívásokkal. Hiszem, hogy ha az emberek valóban megértik, mi forog kockán, a kormányoktól és a vállalatoktól is elvárják majd, hogy a megoldás érdekében gyakorlati lépéseket tegyenek. Az emberi faj kiváló problémamegoldó, azonban erre a problémára még mindig nem fókuszálunk eléggé. Pedig egy olyan világot is létrehozhatunk, amely hosszú távon ellát minket tiszta vízzel és levegővel, korlátlan energiával és táplálékkal” – mondta a sorozat narrátora, a világ egyik legismertebb természetfilmese és a WWF nagykövete, Sir David Attenborough.

Colin Butfield, a WWF Egyesült Királyság vezérigazgatója és a sorozat természetvédelmi tanácsadója hozzátette: “Mi vagyunk az első generáció, aki tisztában van azzal, hogy mit teszünk a bolygónkkal, és az utolsó, aki tehet érte valamit. Ha világszerte hallatjuk a hangunkat, és kiállunk amellett, hogy a Földet meg kell óvnunk, akkor a vezetőinknek nem lesz más választása, mint meghallani minket. Reméljük, hogy A Mi Bolygónk egy mérföldkőnek számító párbeszédet fog elindítani egyetlen otthonunkról, amelyen valamennyien osztozunk.”

Lélegzetelállító felvételek könyvben is

A sorozat indulásával egy időben A Mi Bolygónk című kötet is megjelent hazánkban a Libri gondozásában, melyhez Sir David Attenborough írt előszót. A könyvNyolc könyv, amit a világ egyik legnépszerűbb tudósa szerint mindenkinek el kell olvasnia. lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.

A kötet is egyértelművé teszi: legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is.

Cikkajánló: A következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!