Élő Bolygó Jelentés – a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében

Lesújtó adatokat tár elénk a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő Bolygó Jelentése, mely lerántja a leplet Föld állapotáról és az emberi tevékenység hatásáról. A kétévente megjelenő jelentés 2018-as kiadása szerint a bolygón élő halak, madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők populációi átlagosan 60 százalékkal zsugorodtak az 1970 és 2014 közötti időszakban. A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon
Forrás: International Animal Rescue 

A szakemberek szerint a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat, valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman
Forrás: Wikimedia Commons/EwanSmith

“Talán mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még tehet valamit ennek a pusztító folyamatnak a megfordításáért” – figyelmeztet a jelentés, amely szerint a következő két év a szükséges lépések megtétele szempontjából sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében.

Forrás: NASA/Wikimedia Commons

Az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység pusztító hatással volt a vadvilág és az emberiség számára egyaránt fontos természeti erőforrásokra, úgy mint az óceánok, erdők, korallzátonyok, vizenyős területek és mangrove erdők. Az Amazonas-medence 20 százaléka eltűnt ötven év alatt, miközben a Föld sekély vizű korallállományának csaknem fele odaveszett az elmúlt három évtizedben. Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben már csak 78,6 százalék. Globálisan a vizesélőhelyek 35 százaléka veszett oda. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el.

Forrás: flickr/miquitos
Forrás: Wikimedia Commons/Remi Jouan

A bolygó állapotának romló tendenciája nem véletlen: 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárd ember él a Földön -, a világgazdaság a harmincszorosára emelkedett. A jelentés szerint a természet világszerte nagyjából 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt éves szinten az emberiségnek, miközben friss levegőt, tiszta vizet, élelmet, energiát, gyógyszert és egyéb anyagokat, termékeket biztosít számára.

Forrás: Wikimedia Commons/Georgiy Shalamov 

A dokumentum külön kitér a beporzó rovarok szerepének fontosságára. Ezek az állatok 235-577 milliárd dollár értékű beporzó tevékenységet végeznek évente, ám az éghajlatváltozás, a mezőgazdasági gyakorlatok, a betolakodó fajok és a betegségek egyre jobban befolyásolják a számukat, a sokféleségüket és az egészségüket.

Forrás: Wikimedia Commons/Maciej A. Czyzewski

“Itt az ideje tudatosítani magukban, hogy egy mindnyájunk számára egészséges és fenntartható jövő csak egy olyan bolygón lehetséges, amelyen a természet virágzik és, ahol az erdők, óceánok és folyók gazdag biológiai sokféleséggel bírnak. Sürgősen újra kell gondolnunk, hogy miként használjuk és értékeljük a természetet kulturálisan, gazdaságilag és politikai szinten egyaránt – húzta alá a jelentésben Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Forrás: Wikimedia Commons/Suicup

A WWF szerint összefogással, tudatossággal, következetességgel és azonnali lépésekkel lehet javítani a Föld állapotán. A jelentés emlékeztet rá, hogy a világ vezetői 2020-ban fogják kiértékelni a Fenntartható Fejlődési Célok, a párizsi egyezmény és a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításában elért eredményeket, továbbá újabb célokat fognak meghatározni a biológiai sokféleség védelmében. A jelentés szerint a következő két év kulcsfontosságú lesz azon lépések megtétele szempontjából, amelyekkel a globális közösség megóvhatja és helyreállíthatja a természetet.

Forrás: NASA Earth Observatory/Adam Voiland, Jeff Schmaltz 
Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

Az Élő Bolygó Jelentés magyar nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!