Amerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről

Amerikai csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik égitest létezését illetően, habár vizuálisan még nem sikerült nekik megfigyelni. A Naprendszerben létezhet egy kilencedik bolygó, amely tízszer nagyobb a Földnél és a Neptunuszon túl kering – közölték amerikai csillagászok az Astronomical Journal című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban. SzámíEltűnhet a Folsom-tó, Kalifornia kilencedik legnagyobb víztározója. gépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó, ha létezik, mintegy húszszor távolabb keringhet a Naptól, mint a FöldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. , elegendő távolságra ahhoz, hogy 10-20 ezer évbe teljen, mire megkerüli a NaprendszerKészülnek az amerikai Hold-bázis tervei. központi csillagát.

kilencedik-bolygo-2Illusztráció a kilencedik bolygóÚjonnan felfedezett égitest vezethet el a titokzatos kilencedik bolygóhoz. ról (Forrás: California Institute of Techonology)

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin szerint a gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, de véleményük szerint öt éven belül felfedezik. A szakemberek azért is döntöttek most az eredményeik közlése mellett, hogy az amatőr csillagvadászok is beszálljanak a keresésbe.

“Maradhattunk volna csendben, azzal töltve a következő öt évet, hogy magunk fürkésszük az égboltot, remélve, hogy rátalálunk. De inkább találja meg valaki előbb, mint én utóbb” – mondta a csillagász Mike Brown, aki annak idején kulcsszerepet játszott a Pluto leminősítésében törpebolygóTörpebolygóval ütközhetett össze egykor a Hold. vá. A szakember azonban most leszögezte, a kilencedik planéta esetében nem lesz bolygó-státusz vita. “Több mint 150 év után először, erős bizonyíték van arra, hogy a Naprendszer bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. inak száma nem teljes” – mondta Batygin, a NeptunuszFöld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon. , mint a nyolcadik bolygó felfedezésSzörnyre emlékeztető, ősi óriásszalamandra maradványait fedezték fel. ére utalva.

kilencedik-bolygoForrás: California Institute of Techonology

A kutatók arra a tényre alapozták elméletüket, hogy a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-övNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. hat objektumának mozgását a jelek szerint egy valódi bolygó gravitációElképesztő, gravitációt meghazudtoló kőtornyok - Mike Grab művészete. s ereje befolyásolja. Jó egy évtizeddel ezelőtt Brown felfedezte ennek a hat égitestnek az egyikét, a Szedna törpebolygót. “Ez most egy jóslat. Amit találtunk, az a Naprendszer peremén rejtőzködő kilencedik bolygó gravitációs kézjegye” – mondta Batygin. A kutatók szerint attól függően, hogy épp hol jár tojásdad keringési pályáján, űrtávcsőre, vagy, ha épp közelebb van hozzánk, akkor egy jó udvari teleszkópra van szükség a kilencedik bolygó létezésének megerősítéséhez.

A Földnél tízszer nagyobbnak vélt titokzatos planéta, amelynek gyűrKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. űi és holdjai is lehetnek, a becslések szerint 20-100 milliárd mérföldre van bolygónktól. A Naprendszerünkben legutóbb felfedezett valódi bolygó a Neptunusz volt 1846-ban. Az 1930-ban felfedezett Pluto egykor a kilencedik bolygó volt, ám ma már a Kuiper-öv törpebolygójaként tartják számon. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. ) New HorizonsKilenc év után célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója. űrszondája tavaly júliusban minden eddiginél közelebb jutott a Plutóhoz. Az űreszköz sajnos épp ellenkező irányban fürkészi az univerzumot, így nem tud segédkezni a kilencedik bolygó megtalálásában.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!