Afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja június 16-án. A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Gajdos László, az állatpark igazgatója szerint a valószínűleg nőstény ivarú utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban és már a csapat többi tagjával is megismertette. Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi ÁllatparkKülönleges nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc ikrei. tartja, a sóstógyógyfürdői intézményben most négy afrikai és három ázsiai elefántTíz év alatt eltűnt az afrikai elefántok kétharmada. él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbikaEl kellett távolítani a Nyíregyházi Állatpark egyik elefántjának agyarát. jelenleg a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI /Balázs Attila

Míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre. Afrikai elefántFontos feladatot látnak el az elefántok ráncai. Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkokCsillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok. és más védett területek lakója. Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi és négytonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méter hosszú.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!