A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról

A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a FöldHatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén. állapotáról. Az “emberiségnek szóló levélRekordáron kelt el egy, a Titanic fedélzetén utolsók között íródott levél. ” egy 25 évvel ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) küldte, mintegy 1700-an írták alá – tudósított a The Independent online kiadása. A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget ellene  – figyelmeztetnek a levélben. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint. Egyedül az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk.

Forrás: Wikipedia

“Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk” – írták. A levél kiemeli a környezeti csapások sorát, a klímaváltozást, az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. irtást, a fajok tömeges kihalását, az óceánok “halott zónáit”, az ivóvízhez jutás nehézségeit.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon

A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

“Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztulását, nem korlátozza az invazív fajokat, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját” – mondta Ripple.

Forrás: NASA Earth Observatory/Adam Voiland, Jeff Schmaltz
Forrás: International Animal Rescue

A első figyelmeztetést aláíró tudósok, köztük a világ Nobel-díjasainak többsége amellett érveltek, hogy az emberi tevékenység hatásai valószínűleg “határtalan emberi nyomorúsághoz” vezetnek. A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként, “véleménycikk” formájában tettek közzé, 184 ország 15 364 tudósa támogatta aláírásával. A szerzők állami hivatalok, civil szervezetek és kutatók adatai alapján figyelmeztettek arra, hogy a környezetet érő hatások valószínűleg “lényegi és visszafordíthatatlan” károkat okoznak a Földnek.

Forrás: Library of Congress/Alfred T. Palmer

“Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat lobbant lángra a világ klímájáról és természetA világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre a gyönyörű Cook-szigeteknél. védelméről” – hangsúlyozta Ripple, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy hangot adjon aggodalmainak a környezet védelméről és az emberiség sorsáról.

Forrás: flickr/Jo Simon
Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!