A világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe Kenyában

Akár négy év börtönbüntetéssel vagy negyvenezer dollárnak (tízmillió forint) megfelelő összegű pénzbírsággal sújthatják ezentúl a műanyagzacskó85 százalékkal kevesebb műanyagzacskót használnak Angliában. k gyártóit, árusíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. it, vagy akár használóit Kenyában, ahol a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe. A kelet-afrikai állam immár egyike azon több mint negyven országnak – ide tartozik egyebek között KínaSzellemházasság: egy régi babona miatt rabolnak holttesteket Kínában. , Franciaország, Ruanda és OlaszországKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. -, amelyek betiltották, korlátozzák, vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyagzacskókat.

NairobiDandora - "a halál szeméttelepe". KenyaNyomkövetővel védik az elefántokat Kenyában.  (Forrás: Wikimedia Commons/Mkimemia)

A műanyagzacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinekFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. és bálnákFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. gyomrát, mígnem azok éhen halnak. Ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyagszemétHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. lesz az óceánban, mint halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. – mondta Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő, aki az ENSZMilliárdokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek. Környezetvédelmi Programjával (UNEP) működik együtt Kenyában.

A szakember szerint a műanyagzacskók, amelyeknek lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. táplálékláncba is bekerülnek a halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. és egyéb állatok révén. A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy az emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyagzacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében a kenyai hatóságok feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyagzacskót látnak. Judy Wakhungu környezetElképesztő mennyiségű fa tűnik el évente a Földről. ügyi miniszter szerint azonban első körben csak a gyártókat és a beszállítókat veszik célba. Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek.

Samuel Matonda, a kenyai gyártók egyesületének szóvivője szerint a törvény életbe lépésével 60 ezer munkahely szűnik meg és 176 gyártó kénytelen bezárni. Kenya a térség az egyik jelentős műanyagzacskó-szállítója. A helyi élelmiszerláncok már elkezdtek vászonszatyrokat kínálni a vásárlóiknak.

Cikkajánló: Egy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!