A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti barlangrendszerét fedezték fel MexikóChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. ban. A Yucatán-félszigetA Yucatán-félsziget víznyelői. földŐsi kontinens egy elveszett darabját találták meg Kanada északi részén. alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Forrás: Gran Acuifero Maya

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. kultúra fejlődését. A felfedezésA Nazca-vonalaknál is régebbi ábrákat fedeztek fel. lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenoteA Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit fedezték fel. ) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal.

Az Ik Kil víznyelő Chichén Itzá romvárosChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. közelében (Forrás: Wikimedia Commons/Luis Miguel Bugallo Sánchez)

Egyes ilyen víznyelőA Yucatán-félsziget víznyelői. k vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!