A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti barlangrendszerét fedezték fel MexikóEmberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a régészek Mexikóban. ban. A Yucatán-félszigetA Yucatán-félsziget víznyelői. földBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Forrás: Gran Acuifero Maya

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. kultúra fejlődését. A felfedezésElőször fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat. lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenote) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal.

Az Ik Kil víznyelő Chichén Itzá romvárosChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. közelében (Forrás: Wikimedia Commons/Luis Miguel Bugallo Sánchez)

Egyes ilyen víznyelőA Yucatán-félsziget víznyelői. k vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!