A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti barlangrendszerét fedezték fel MexikóChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. ban. A Yucatán-félszigetA Yucatán-félsziget víznyelői. föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Forrás: Gran Acuifero Maya

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. kultúra fejlődését. A felfedezésA Nazca-vonalaknál is régebbi ábrákat fedeztek fel. lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenoteA Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit fedezték fel. ) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal.

Az Ik Kil víznyelő Chichén Itzá romvárosChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. közelében (Forrás: Wikimedia Commons/Luis Miguel Bugallo Sánchez)

Egyes ilyen víznyelőA Yucatán-félsziget víznyelői. k vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!