A világ legnagyobb lítium-lelőhelyének kiaknázása kezdődik el Bolíviában

A német K-Utec tervezi az első lítiumkitermelő és – feldolgozó üzemet Bolíviában, így megindulhat a világ legnagyobb lítium-lelőhelyének kitermelése – tájékoztatta Heiner Marx vezérigazgató a német dpa hírügynökséget a szerződés aláírása alkalmából. A becslések szerint az AndokA Puyehue vulkán kitörését megörökítő fotósorozat. hegyvonulataiban található, több mint 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és 3656 méter magasan fekvő Salar de UyuniSóhotel épült a világ legnagyobb sósivatagában. felszíni Salar de Uyuni, a világ legnagyobb sómezője. mező rejti a világ legnagyobb lítiumnyersanyag-készletét.

Lítiumbányászat

Lítiumbányászat

A német vállalat10 cég, amely uralja a világ élelmiszerpiacát. a szerződés értelmében 4,5 millió eurós költséggel készíti el egy évi 30 ezer tonna lítium-karbonát előállításához szükséges kapacitással rendelkező üzem megvalósíthatósági tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. át. A bolíviai kormány 538 millió eurót tervez a kitermelő infrastruktúrába invesztálni. Evo Morales bolíviai elnök hosszú ideig ellenérzéseket táplált a nyersanyagkincs kiaknázásával szemben, mivel azt kizárólag külföldi technológiai ismeretekkel lehet megvalósítani. A bennszülött lakosság érdekképviseletei ugyanis attól tartanak, hogy a lítiumkészletek kiaknázásával a Potosí ezüstlelőhely kitermeléséhez hasonlóan a spanyol gyarmati időkre jellemző kizsákmányolás ismétlődik meg. A Salar de Uyuni emellett BolíviaEnnyi maradt Bolívia második legnagyobb tavából. egyik legjövedelmezőbb turisztikai attrakciója is. A kitermelés azonban a sómező egy kis részére korlátozódik majd.

Lítiumbányászat

Lítiumbányászat

A lítium a természetben kizárólag stabil vegyi kötésben fordul elő, ezért kinyerése csak többlépcsős vegyipari eljárással lehetséges, amelynek végén elektrolízissel állítják elő a tiszta fémet. A lítium az elektromos autóEgy tisztább jövő: 2014-től évi 10 ezer elektromos autó jöhet és ingyenes lesz az "üzemanyag" is. khoz szükséges gyorsan tölthető, nagy tárolókapacitású akkumulátorok alapanyaga. Használják még a repülőgépiparban alkalmazott könnyű és erős alumíniumötvözetek készítéséhez, valamint neutronernyőként az atomenergia iparban. A lítium-karbonát világpiaci ára az elektromos autók által támasztott keresletnek köszönhetően a 2005-ös tonnánkénti 2500 dollárról 6400 dollárra emelkedett. Citi Research (Citigroup) egy 2012-es előrejelzése szerint az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásához a lítiumkereslet a 2012-es 16,1 milliárd dollárról 34,3 milliárd dollárra emelkedik 2020-ra, a szórakoztató elektronikai eszközökben használt akkumulátorok gyártásához pedig 10,9 milliárd dollárról 14,7 milliárd dollárra.

Lítiumbányászat

Az U.S. Geological Survey 2015 januári jelentése szerint a világ 34 millió tonna kitermelhető lítiumkészlettel rendelkezik, ebből 5,5 millió tonnával az Egyesült Államok. Bolívia készlete 9 millió tonna, ChileChile elhagyatott bányavárosai. készlete 7,5 millió tonna. ArgentínaHarminctonnás meteoritot találtak Argentínában. 6,5 millió tonnával, AusztráliaTöbb mint 200 ezer denevér lepett el egy kisvárost Ausztráliában. 1,7 millió tonnával, KínaSandu'ao - A vízen úszó falu Kínában. pedig 5,4 millió tonnával rendelkezik. KanadaAz ezer-sziget tava. , a Kongói Demokratikus Köztársaság, OroszországNorilszk - a világ egyik legélhetetlenebb városa. és Szerbia egyaránt egy-egy millió tonna készlettel rendelkezik.

A jelentés szerint a világ lítiumtermelése 2014-ben 6 százalékkal nőtt, ezen belül Argentína és Chile termelése 15 százalékkal. A termelői becslések szerint a világ lítiumfogyasztása 2014-ben 33 ezer tonna volt, 10 százalékkal magasabb az előző évinél. Az árak 2013-ról 2014-re nem változtak számottevő mértékben. A termelők 2014-ben 36 ezer tonna lítiumot állítottak elő, ebből Argentína 2,9 ezer, Ausztrália 13 ezer, Chile 12,9 ezer, Kína 5 ezer és ZimbabweMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. ezer tonnát.

Lítiumbányászat

Lítiumbányászat

Lítiumbányászat

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!