A világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés

A világ legészakabbra, Japánban található koralljait is utolérte a globális felmelegedésnek tulajdonított fehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. , egy japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. kutató szerint. Jamano Hiroja 2016 decemberében végzett megfigyeléseket munkatársaival a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre nyugatra, mérsékelt égövben található Cusima szigetEgy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy kitörni készülő vulkán miatt. énél, és arra a következtetésekre jutott, hogy a korallzátonyok mintegy 30 százaléka károsodott.

Eddig az déli okinavai szigetcsoport koralljai az alacsonyabb hőmérsékletű vizekben leltek menedékre, a négy fő japán sziget közül három – Kiusu, Sikoku és Honsú – felé terjesztve ki élőhelyüket – mondta Jamano Hiroja, a japán Környezetbiológiai Kutatóintézet igazgatója. “Mostanra azonban már az itt menedéket talált korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. is veszélyben vannak. A helyzet súlyos” – szögezte le a kutató.

Forrás: Japanese Environment Ministry

Az óceánok felszínének kevesebb mint 0,2 százalékát kitevő korallzátonyok adnak otthont a tengeri élőlényekSeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. 30 százalékának. Hozzájárulnak a partok védelméhez, az emberek táplálásához és munkahelyek létrehozásához az idegenforgalomban. 2015 óta a trópusi övezetekben a hőmérséklet meghaladja a szokásos értékeket, és a korallok több mint 70 százaléka elég hosszú ideig volt kitéve ennek a felmelegedésnek, amely a pusztulásukhoz vezet, ha nem hűl le a vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. .

Forrás: Japanese Environment Ministry

Tavaly a tudósok a valaha tapasztalt legrosszabb időszak tanúi voltak az UNESCOAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. világörökségi listájára 1981-ben felvett, 2300 kilométeres ausztrál Nagy-korallzátonynál. Reményt keltő, hogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) júniusban kisebb szünet jeleit tapasztalta az 1980-as évek óta leghosszabb, hároméves igen meleg időszak után. A NOAA előrejelzése szerint az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán medencéjében nem várható fehéredés, amiből arra lehet következtetni, hogy vége ennek a törékeny és létfontosságú ökoszisztéma számára pusztító jelenségnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!