A világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége

A brit AOL internetes portál összegyűjtötte a süllyedő Velencétől a lassan eltűnő Holt-tengerig azt a tíz legveszélyeztetettebb helyet a világon, melyet unokáink már lehetséges, hogy nem fognak látni.

Amazonas esőerdő

Amazonas esőerdő

Az AmazonasBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. esőerdő 8 országBrazíliaKülönös jelenség az Amazonas és a Rio Negro találkozásánál. , Bolívia, PeruBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. , Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana – határán ível át, ahol 1.4 milliárd hold erdőségnek és 6600 kilométernyi folyónak ad otthont. Sajnálatos módon a mezőgazdasági terjeszkedésnek, az útépítéseknek és az illegális fakivágásoknak köszönhetően napról napra csökken az esőerdő területe. Ezen kívül a klímaváltozásMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. is közrejátszik abban a tendenciában, mely ha nem változik, akkor várhatóan, 2030-ra az erdő "Szuperfák" Szingapúrban. ség 55%-a eltűnik. A jaguárok, rózsaszín delfinek, rengeteg madárBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. (köztük a színes arapapagáj) és halfaj mellett 30 millió bennszülött él az Amazonas mentén, akiknek költözésükkel (már többször volt rá példa) elveszítjük az Amazonas növényeit és azok gyógyhatásait, illetve azt az értékes tudást is, melyet az itt élő népek hosszú évszázadok, talán évezredek alatt felhalmoztak.

Kelet Tsavo Nemzeti Park, Kenya

Kelet Tsavo Nemzeti Park, Kenya

KenyaRégi barátja nyugtatta a mérgezett nyíllal meglőtt elefántot. Keleti TsavoCsodálatos felvételek készültek az elefántok királynőjéről, nem sokkal a halála előtt. Nemzeti ParkA világ 10 legszebb tája. ja az igazi vadont testesíti meg. Azonban az ország legidősebb nemzeti parkA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. jának majdnem mindegyik ragadozója és növényevője veszélyeztetett lett az utóbbi pár évtizedben, köszönhetően a természetes élőhelyük módszeres pusztításának, illetve a kegyetlen orvvadászatnak, mely az elefántcsontokért, a bőrükért, az állatok szarvaiért és húsukért öli meg őket. A park legismertebb állata, a vörös-homokos elefántokból minden évben jópárat megölnek.

Svájci Alpok

Svájci Alpok

A Svájci AlpokAz Alpok legszebb kilátása. gleccserei felgyorsult ütemben zsugorodnak, mely a tudósok szerint, ha ebben az ütemben továbbra is folytatódik, 2050-re végleg eltűnhet. A legnagyobb alpoki gleccser, az Aletsch a XX. század során több mint 2 kilométert zsugorodott. Szakértők szerint, ha a globális felmelegedés még egy évtizedig folytatódik, akkor 70-100 évig várhatóan csak 4000 méter feletti gleccserek fognak megmaradni.

Nagy-korallzátony, Ausztrália

Nagy-korallzátony, Ausztrália

A világ legnagyobb korallzátony rendszereként, a Nagy-korallzátony magába foglal 2900 különálló korallzátonyt, 600 szigetet és 300 korál homokzátonyt. 1981-ben Az UNESCOAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. a VilágörökségA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. részének nyilvánította, emellett a Föld egyik legnagyobb természeti csodája. Az évente mintegy két millió látogatót fogadó látványosságot különféle kezdeményezések védelmezik, beleértve a „no take” zónákat, melyek olyan területek, ahonnan semmit sem lehet kivinni (tehát a horgászás és a kagyló, illetve korál gyűjtés szigorúan tilos), illetve olyan hajóköteleket, horgonyokat használnak, melyek biztos, hogy nem sértik fel a zátonyt. A Nagy-korallzátony ennek ellenére zsugorodik, melyet a felelőtlen turizmus, a szennyezés és a globális felmelegedés okoz.

Velence, Olaszország

Velence, Olaszország

Olaszország egyik legszebb város "Szuperfák" Szingapúrban. át a hosszú évszázadok alatt lassacskán elnyeli a tengerA 10 legszebb korallsziget a világon. . A vízre épült város lassú süllyedése, a lagúna változó tengeri üledékrétegének köszönhető, így az előrejelzések szerint 20 év múlva az eddig csak a város központi tereit beborító hullámok végleg ellephetik azt. Ezt támasztja alá az a statisztika is mely az áradásokat mérte: 1900-ban a Szent Márk teret hétszer öntötte csak el a vízA 3 legimpozánsabb vízi híd a Világon. , míg 1996-ban ez a szám már 99 volt. A növekvő tengerszint, melyet a globális felmelegedés okoz, nagy fenyegetés a városnak, ezért a város kormányzata egy áradást megakadályozó gátat építenek, mely megállítja az Adriai tengerből beömlő vizet. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a gát 2014-re megépül.

Tibet, Kína

Tibet, Kína

TibetA Dalai Láma lakóhelye az indiai Dharamszalában. ben nem egy ősi épület, vagy természeti csodaA varázslatos Jiuzhaigou-völgy. , hanem a tibeti nyelv és kultúra az melyet az eltűnés veszélye fenyeget, ahogy a Dalai LámaA Dalai Láma lakóhelye az indiai Dharamszalában. is figyelmeztet. Az 1950-es évek óta, mióta KínaTöbb mint 430 millió forintot fizettek a világ egyik legdrágább kutyájáért . elfoglalta az országot, Tibet történelmét szép lassan, de tudatosan kitörlik az új törvényekkel, olyanokkal, melyek például kicserélik a tibeti nyelvórákat a kínai mandarinra. A Dalai Láma felszólította a külföldön élő menekülteket, hogy tartsák életben tradíciójukat és nyelvüket, így őrizvén meg kultúrájukat. A kínai kormány célkitűzése, hogy a nomád módon élő tibetieket áthelyezik az ő füves pusztáikról a nagyvárosokba, katasztrofális következményekkel bír a tibeti pásztorokra, kik így nem tudnak az évszázados hagyományok szerint élni.

Everglades Nemzeti Park, Florida, Egyesült Államok

Everglades Nemzeti Park, Florida, Egyesült Államok

A floridai Everglades Nemzeti Park a USACrater Lake - az Egyesült Államok legmélyebb és legtisztább tava. legnagyobb szubtrópusi vadonja; hatalmas különálló ökoszisztémái olyan ritkaElőször sikerült felvételt készíteni az Aggteleki Nemzeti Parkban élő hiúzról. és veszélyeztetett fajoknak adnak otthont, mint például a tengeri teknősEz történt a teknőssel, ami egy elefántcsorda közé keveredett. , az amerikai krokodil és a floridai párduc. A park sokszínű élőhelye folyamatosan változik és az emberek erős befolyása, a romboló vízgazdálkodás, valamint a behozott idegen fajok jelentősen veszélyeztetik az itt hosszú ideje kialakult ökoszisztémát. A The Ten Thousand Islands része a területnek az egyetlen hely a Földön, ahol a krokodilok és alligátorok egymás mellett élnek, de az élőhelyük pusztítása, valamint az autók okozta sérülések miatt a számuk napról napra csökken. Természeti csapásokPusztító természeti csapásokat hozhat az idei El Nino. is veszélyeztetik ezt a csodálatos területet: gyakran alakulnak ki hatalmas tüzek, az itt kialakuló viharok, villámok miatt, ezen kívül –ahogy a többi veszélyeztetett helyeknél is – a globális felmelegedés, és az azzal járó tengerszint megemelkedése a nemzeti park elsüllyedésével fenyeget. 1993-Crater Lake - az Egyesült Államok legmélyebb és legtisztább tava. l 2007-ig Everglades fent volt azon a listán, mely a veszélyeztetett világörökségi területeket foglalták magukba, azonban 2010-ben újra felkerült rá.

Kilimandzsáró, Tanzánia

Kilimandzsáró, Tanzánia

AfrikaÉlet a Ngorongoro kráterben. legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. pontjáról, a Kilimandzsáróról is eltűnik a Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt. takaró, mely egy gyönyörű látványosság az afrikai szavannákról. Szakértők felmérése szerint a helyzet itt súlyosabb, mint a többi veszélyeztetett területnél, ugyanis a hótakaró várhatóan 2015 és 2020 között teljesen el fog tűnni, köszönhetően a globális felmelegedésnek. 2000 óta a csúcs, mintegy 26%-át vesztette el a jégsapkájának, melyet mind a klímaváltozás, mind az erdőirtás számlájára írnak. Habár a hó eltűnése elősegíti a hegyHalálzóna - sokkoló képek a Mount Everest áldozatairól [18+]. megmászását, amely így népszerűbb lesz a kevésbé edzett kalandvágyó turisták körében is, azonban a látvány sem lesz soha többé hasonló.

Holt-tenger, Jordánia

Holt-tenger, Jordánia

A Föld legmélyebben fekvő pontját, a Holt-tengert, ahol a hőmérséklet nyáron az 50 fokot is elérheti, is a végveszély, egészen pontosan a kiszáradás fenyegeti, melyet a tenger, illetve a Jordán folyó eltérítésével okoznak, hogy az megfeleljen a helyi, mezőgazdasági, az ipari és a turizmus által generált elvárásoknak. Az így kialakult helyzetben –ahol a tenger egyik része kiszárad, míg a másik része kiöntéssel fenyeget – a Holt-tenger még ebben az évszázadban, ebben a formájában végleg eltűnhet. Tárgyalásokat folytatnak arról, hogy miként lehetne a Vörös-tengerből vizet átjuttatni a Holt-tengerbe, hogy stabilizálják a vízszintet, de természetvédők ezt ellenzik, ugyanis ez a megoldás kipusztíthatná, de legalábbis jelentősen károsíthatná a Holt-tenger egyedi természeti rendszerét, beleértve a korallzátonyokat az Akabai-öbölben. Másik lehetőség, melyet vizsgálnak, hogy a Jordán folyó eltereléséből tudnának újra vizet engedni a Holt-tenger lassan eltűnő részeire.

A Szumátra szigeti trópusi esőerdő, Indonézia

A Szumátra szigeti trópusi esőerdő, Indonézia

Szomorú módon tavaly, a három nemzeti parkot is magába foglaló Szumátrai trópusi esőerdő is felkerült a Veszélyeztetett Világörökségi helyek listájára. Felkerülését az indokolta, hogy talán így meg tudják akadályozni, hogy eltűnjön az a fenyegetés, melyet az orvvadászokVadorzók áldozata lett Yongki, a közkedvelt szumátrai elefánt. , az illegális fakitermelők, a mezőgazdaság terjeszkedése miatt beavatkozó emberek okoznak, illetve azok a tervek, hogy utakat építsenek az esőerdőbe, mely otthona 10 000 féle fajnak, köztük több mint 200 emlős fajnak, benne a szumátrai elefántRégi barátja nyugtatta a mérgezett nyíllal meglőtt elefántot. nak és 580 madárfajnak.

Forrás: AOL / azutazo.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!