A világ 10 leghíresebb festménye

A műgyűjtők minden évben többmillió dollárt költenek, hogy megszerezzék a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. leghíresebb festményeit. Ugyanakkor a legdrágább festmények nem mindig a leghíresebbek. A leghíresebbek általában múzeumok tulajdonában vannak, melyek csak ritkán adják el őket. A listában szereplő leghíresebb festmények múzeumokban találhatók a világ minden táján.

Vénusz születése

A Vénusz születése Sandro Botticelli festménye, melyet 1485-87 körül készített. Vénusz istennőt ábrázolja (a görög mitológiában Afrodité), amint kiemelkedik a tengerből egy kagylóból, ahogyan a mítosz szerint született. A festményÉlő van Gogh festményt formáltak egy 1,2 hektáros mezőn. eredeti helye ismeretlen. Néhány szakértő szerint Lorenzo de’Medici tulajdonában állt és a Villa Castello falára készült. Ma a festmény a firenzei Uffizi Galériában látható.

Vénusz születése

Vízililiomok

A Vízililiomok (Nimfák) egy festmény sorozat, mely nagyjából 250 olajfestményből áll, melyeket a francia impresszionista, Calude Monet készített. A képek Monet Giverny-ben található, saját virágoskertjét ábrázolják, a festő életének utolsó 30 évében ezek a legmeghatározóbb alkotások. A festményeket világszerte több múzeumban láthatók. A fenti kép a new yorki Metropolitan Művészeti Múzeumban készült.

Vízililiomok

Éjjeli őrjárat

A holland aranykor csúcspontja az 1642-ben elkészült Éjjeli őrjárat, mely egyike a holland festő, Rembrandt"Új Rembrandt-képet" festett egy számítógép. van Rijn leghíresebb műveinek. Frans Banning Cocq kapitány és Williem van Ruytenburch hadnagy vezetésével induló őrjáratot ábrázol. Mivel a festményt sötét lakkal vonták be, tévesen azt a benyomást keltette, mintha éjszaka lenne, erről kapta címét is. A lakkot csak 1940-ben távolították el. A festmény ma az amszterdami Rijks múzeumban található.

Éjjeli őrjárat

A Sikoly

A SikolyPoláris sztratoszférikus felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című festményét. egy expresszionista festmény sorozat a norvég művész, Edvard MunchRekordáron, 6 millió dollárért kelt el Moholy-Nagy László zománcképe. alkotásában, melyen a vérvörös ég alatt egy fájdalmas arcú alak látható. A háttérben szereplő táj Oslofjord Ekberg hegyéről nézve Osloban. Edvard MunchPoláris sztratoszférikus felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című festményét. több változatot is készített A Sikolyból. A fent látható 1893-ban készült és a Norvég Nemzeti Galériában látható. 1994-ben ellopták és több hónappal később szerezték vissza. 2004-ben A SikolyPoláris sztratoszférikus felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című festményét. egy másik verzióját lopták el a Munch Múzeumból, ezt csak 2006-ban találták meg.

A Sikoly

Lány gyöngy fülbevalóval

A holland Mona LisaEgy francia kutató szerint egy másik nő portréja rejtőzik a Mona Lisa felső festékrétege alatt. néven is emlegetik a Lány gyöngy fülbevalóval című festményt, melyet Johannes Vermeer készített. Vermeer munkáiról csak nagyon keveset tudunk és ez alól ez a kép sem kivétel. Nincs rajta dátum és nem világos, hogy ezt a munkát kinek a megrendelésére készítette. Mindenestre ez nem egy hagyományos portré. Tracy Chevalier írt egy történelmi regényt a festmény eredetéről. A regény alapján készült 2003-ban Scarlett Johansson főszereplésével a film, melyben Johannes Vermeer cselédje viseli a gyöngy fülbevalót.

Lány gyöngy fülbevalóval

Guernica

A Guernica Pablo PicassoPicasso önarcképei 15 éves korától 90 éves koráig. egyik leghíresebb festménye, melyen bemutatja, hogy a háború milyen tragikus hatást gyakorol az egyénre, különösen az ártatlan civilekre. PicassoPicasso önarcképei 15 éves korától 90 éves koráig. célja az volt, hogy felhívja a világ figyelmét a baszk városA világ 6 legszebb csatornája. , Guernica tragédiájára, melyet a németek bombáztak, akik támogatták a Franco tábornok vezette Nacionalista Erőket a spanyol polgárháború idején. Picasso 1937 júniusának közepén fejezte be művét. A festmény Madridban, a Museo Reina Sofíaban látható.

Guernica

Ádám teremtése

A Sixtus kápolna mennyezetén látható Michelangelo festménye, melyet 1508-1512-ben készített II. Gyula pápa megrendelésére. Ez az egyik legismertebb alkotás a reneszánsz fénykorából. A kápolna Rómában, a Vatikánon belül található. A mennyezeti festmény közepén kilenc jelenet látható a Teremtés Könyvéből. Az egyik utolsó köztük Ádám teremtés, melyen az Isten életet lehet Ádámba, az első férfiba. Ádám teremtése egyike minden idők leghíresebb festményeinek.

Ádám teremtése

Az utolsó vacsora

Az Utolsó VacsoraHüllők, csótányok, férgek és pókok az Explorers Club idei vacsoráján. egy 15. századi freskó Milánóban, melyet Leonardo da VinciAlgoritmusok fedték fel a da Vinci festménye alatt rejlő elfeledett alakokat. készített és a milánói Santa Maria delle Grazia kolostorMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. étkezőjének hátsó falát díszíti. Ez az utolsó vacsora egyik jelenetét ábrázolja, mikor Jézus bejelenti, hogy a tizenkét apostol egyike elárulta őt. Leonardo 1495-ben kezdett el dolgozni alkotását és 1498-ban fejezte be, bár nem dolgozott folyamatosan. Egyes vélemények szerint Jézus balján Mária Magdolna látható és nem János apostol, ahogyan művészettörténész azonosította az alakot. A legnépszerűbb teória A Templomosok Titka (1997) című könyvben szerepel, valamint a Dan Brown regényéből készült A Da VinciMegtalálták Leonardo da Vinci ma is élő rokonait. Kód (2003) című filmben.

Az utolsó vacsora

Csillagos éj

A Csillagos éj Vincent van GoghÉlő van Gogh festményt formáltak egy 1,2 hektáros mezőn. alkotása.Bár Van Gogh életében összesen egyetlen festményt adott el, utólag munkássága nagyon jelentőssé vált. A Csendes éj az egyik leghíresebb alkotása és a modern kultúra egyik leghíresebb képe. A festmény Saint-Rémy falut ábrázolja a csillagos ég alatt. A kép bal oldalán állú ciprust utólag adta a kompozícióhoz. 1941 óta a New YorkUtazás a New York-i metrón a 70-es és 80-as években. Művészetei MúzeumElégethették a román rablók Picasso, Matisse, Monet és Gauguin százmillió eurós képeit. ának állandó kiállításMegbotlott a múzeumban és súlyosan megrongált egy 1,5 millió dolláros festményt egy tajvani diák. ában tekinthető meg.

Csillagos éj

Mona Lisa

Minden idők leghíresebb festménye a Leondardo da Vinci által Firenzében, a reneszánsz idején festett Mona Lisa. 1503-1504-ben kezdte festeni és röviddel halála előtt, 1519-ben fejezte be. A festményt Lisa del Giocondo, a gazdag firenzei család egyik tagja után nevezte el. 1911-ben a Mona Lisat a LouvrePárizs - A 10 legnépszerűbb látnivaló. egyik alkalmazottja, Vincenzo Peruggia, egy olasz patrióta lopta el, akinek az volt a célja, hogy visszajuttassa a festményt Olaszországba. Miután a képet két éven át lakásában tartotta, akkor fogták el, mikor megpróbálta eladni azt a firenzei Uffizi Galériának. Ma a Mona Lisa ismét a párizsi Louvre-ban látható, ahol évente 6 millió ember nézi meg.

Mona Lisa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!