A vártnál jóval gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró – beigazolódhat a legdrasztikusabb forgatókönyv

Az 1990-es évekhez képest hétszer gyorsabban olvad a jégVáltozás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül. GrönlandA nyári felhőzet csökkenése jelentősen felerősítette a grönlandi jégtakaró olvadását. on, az ENSZAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) „legborúláJelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. bb” klímaforgatókönyvét követve – derült ki a grönlandi jégveszteségről készült eddigi legátfogóbb tanulmányból, amelyet ötven nemzetközi szervezet 96 sarkkutatója állított össze.

A kutatók 26 különálló tanulmányt elemezve vizsgálták a grönlandi jégtakaró tömegének változásPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. át az 1992 és 2018 közötti időszakban, 11 különböző műholdas misszió adatait – egyebek között a jégtakaró térfogatára, súlyára és mozgására vonatkozó méréséket – felhasználva.

Forrás: NASA/John Sonntag

A Nature című folyóiratban publikált eredmények szerint Grönland 3800 milliárd tonna jeget veszített 1992 óta, 10,6 milliméterrel megemelve a globális tengerszintet. A jégolvadásTöbb mint 10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon. üteme az évi 33 milliárd tonnáról 254 milliárd tonnára emelkedett az 1990-es évektől az elmúlt évtizedig, ami hétszeres növekedést jelent harminc év alatt – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Leedsi Egyetem professzora, Andrew Shepherd és az amerikai űrkutatási hivatal (NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. ) bolygóKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. kutató intézetének (Jet Propulsion Laboratory) munkatársa, Erik Ivins által vezetett tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával készült.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2013-as előrejelzése 60 centiméterben jelöli meg a globális tengerszint-emelkedést 2100-ig, ami azt jelentené, hogy éves szinten 360 millió ember lenne kitéve a part menti áradásoknak. A mostani mutatók szerint azonban a grönlandi jégtakaró a vártnál jóval gyorsabban olvad, vagyis inkább az IPCC legdrasztikusabb forgatókönyvét követi, ami még plusz hét centiméternyi emelkedést jelentene.

Forrás: NASA/Tim Williams

„A globális tengerszint minden egy centiméternyi emelkedésével világszerte újabb hatmillió ember válik fenyegetetté a part menti áradásokkal szemben” – mondta Shepherd.

A kutató hozzátette, hogy a jelenlegi tendenciát nézve, a grönlandi jégolvadás miatt évente 100 millióan lesznek kitéve az áradásoknak a század végére, vagyis a globális tengerszint teljes emelkedését nézve összesen 400 millióan.

A kutatók regionális klímamodelleket alkalmazva mutatták ki, hogy a jégolvadás feléért a levegő hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. ének emelkedése okozta felszíni olvadásDrámaian felgyorsult a Vavilov-jégsapka olvadása. a felelős, míg a másik feléért a melegedő óceánvíz miatt intenzívebbé vált gleccsermozgás.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!