A valaha létezett legnagyobb teknősfaj fosszíliáját fedezték fel Dél-Amerikában

A világ legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. ismert teknősA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. ének különlegesHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. fosszíliájára bukkantak régészek Dél-Amerikában. Az új felfedezésVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. megváltoztathatja a teknősök családfájáról alkotott elméletet is. A Stupendemys geographicus közel három méter hosszú volt, és a hím páncélon szarvak láthatók, ami ritkaság a teknősöknél – közölte a Zürichi Egyetem Paleontológiai Intézete és Múzeuma (UZH).

A szokatlan teknős létezése régóta ismert. A faj az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb teknős, amely valaha létezett – közölte Marcelo Sanchez, az intézmény igazgatója. Az állat százszor nagyobb volt, mint legközelebbi rokona, az Amazonasban élő Duméril-folyamteknős (Peltocephalus dumerilianus).

Forrás: Jaime Chirinos/Edwin-Alberto Cadena, Universidad del Rosario/Science Advances

A Stupendemys geographicus olyan területen volt honos, amely remek adottságai miatt jó néhány gigantikus állatfaj otthonKérlelhetetlen háztulajdonosok, akik nem voltak hajlandóak eladni otthonukat. ául szolgált: Dél-AmerikaLélegzetelállító videó készült a teljes napfogyatkozásról. trópusi északi része – a mai KolumbiaKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. , VenezuelaKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. és Brazília – területe 5-10 millió évvel ezelőtt tápanyagban gazdag, mocsaras élőhely volt, ahol többek között óriás rágcsálók és páncéloshüllők (krokodilok, alligátorok, kajmánok és gaviálok) éltek. Ezen korszakban élt itt a Stupendemys geographicus is, amelyet csak az 1970-es években írtak le először.

Az új, egyedülálló leletre venezuelai és kolumbiai lelőhelyeken bukkantak az UZH kutatói. A tudósok megállapították, hogy a Stupendemys geographicus esetében a két nem páncélja különbözik: a hímén szarvak voltak, amelyek a nősténynél hiányoztak. Az úgynevezett nyakfordító teknősök csoportjában ez az első bizonyíték és példa arra, hogy a hímek és a nőstények eltérő páncélA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. úak voltak. Ezen csoport egyedei nem tudják nyakukat visszahúzni páncéljukba, ehelyett oldalt hajtva mellé helyezik.

Forrás :Edwin-Alberto Cadena, Universidad del Rosario/Science Advances

A leletHatezer éves leletekre bukkantak Zalában. alapján a teknősök története némi finomításra szorul. “A minták elemzése után alapvetően kellett revideálnunk a faj evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s kapcsolatait a teknősök családfáján belül. Most már tudjuk, hogy az Amazonas vidékének bizonyos ma élő fajai a Stupendemys legközelebbi élő rokonai” – mondta Sanchez. Emellett a Brazíliából, Kolumbiából és Venezuelából származó fosszíliák arra is utalnak, hogy az óriásteknősök földrajzi elterjedése jóval nagyobb volt, mint azt eddig feltételezték: a dél-amerikai kontinens teljes északi részén honosak voltak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!