A talajvízbe süllyedve bukkantak rá II. Ramszesz fáraó hatalmas szoborára

Egy kairóHomokvihar tombol Egyiptomban. i szegénynegyedben, a talajvízbe süllyedve találtak rá archeológusok egy nyolc méter magas szoborra, amely a tudósok szerint a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó II. RamszeszEddig ismeretlen, II. Ramszesz-kori templomot fedeztek fel Egyiptomban. fáraóBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. t ábrázolja. Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium az eddigi egyik legnagyobbTodaiJi - a legnagyobb fából épült templom a világon. jelentőségű felfedezésnek nevezte a szoborDamián Ortega lebegő szobrai. megtalálását. A leletet II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett fedezték fel, a modern Kairó keleti részén, Matariában.

szoborForrás: Dietrich Raue

Háled al-Anani miniszter csütörtökön, a helyszínen elmondta: múlt kedden értesítették a felfedezésről, amely nagy valószínűséggel II. Ramszeszt ábrázolja, és kvarcit kőből faragták. Az ókori EgyiptomEgy 3700 éves, jó állapotban fennmaradt piramist találtak a régészek Egyiptomban. leghatalmasabb uralkodójának tartott II. Ramszesz Kr. e. 1279 és 1213 között ült a birodalom trónján. Számos hadjáratot vezetett, birodalmának határai Szíriától Núbiáig nyúltak. A feltáráson dolgozó egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egyes részeit találták meg darabokban a mocsaras területen. A talajvízben lévő szobor fejét csütörtökön emelték ki. A kutatócsoport egy 80 centiméter magas mészkőszobrot is talált, amely II. Ramszesz unokájáról, Széthi fáraóról készülhetett.

A héliopoliszi Nap templomot II. Ramszesz alapította, a tudósok szerint ezért valószínű, hogy az ő szobrát találták meg. A maga idejében ez volt a legnagyobb egyiptomi templomRendkívül bizarr turistalátványosságok. , kétszer akkora, mint a luxori Karnak templom, ám a görög-római időkben lerombolták. Sok obeliszket Alexandriába vagy Európába szállítottak, a templom köveit pedig kairói építkezésekhez használták fel. Az archeológusok most azon dolgoznak, hogy megtalálják a két szobor többi részét is, mielőtt restaurálni kezdenék. Ha a szobor tényleg II. Ramszeszt ábrázolja, akkor a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. bejáratánál állítják fel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!