A nyolcadik csoda – Az Új-Zélandi Milford Sound

Egy csendes nap hajnala a legalkalmasabb időpont a Milford Sound megcsodálására. Ilyenkor ködfátyol lengi körül a hegycsúcsokat, melyek meredeken emelkednek a vízparton, és visszatükröződnek a tengerHolt-tenger - eltűnőben lévő csoda. mozdulatlan kékjében.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Bár Új-Zélandot az 1770-es években James Cook kapitány felfedezte, nem vette észre a Milford Sound keskeny, rejtett bejáratát, így nem gyönyörködhetett káprázatos, festői szépségében. Hosszú elszigeteltségének hála, ma a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. nyolcadik csodájaként is emlegetett ősi táj – eredetileg Kipling nevezte így – még mindig a bolygó egyik legérintetlenebb része, olyan szűz földA világűrből is jól láthatóak az ausztráliai tüzek. , ahová nem épültek települések, és csupán egy-egy túra erejéig merészkedhetnek ide utazók. Mivel a természeti csodaFuji - Japán szent hegye. érintetlenségének megőrzésére különösen ügyelnek, leginkább hajóval szokás a fjordVarázslatos fotók - kajakozás a gyönyörű norvég fjordokon. területére merészkedni, esetleg géppel szállnak fölé.

Az Új-Zélandi Milford Sound

A szárazföldbe 15 kilométer hosszan benyúló tengernyelv európai nevét John GronóEltűnt egy boszniai tó vize. l, egy fókavadászhajó walesi kapitányától kapta az 1820-as években, aki szülővárosA világ legimpozánsabb toronyházai. áról, a dél-walesi Milford Havenről nevezte el. A maorik viszont, akik az Anita-öböl partjára, a szoros bejáratának közelébe jártak zöld követ, nefritet gyűjteni, Pio-pio-tahi néven ismerik, ami magányos rigót jelent.

Az ősi monda szerint a rigó állandó társa volt a legendás maori népi hősnek, Mauinak, aki a halhatatlanságot próbálta megszerezni az emberiség számára, ezért szerelmeskedett a halál istennőjével, miközben az aludt. De másnap reggel az istennő felébredt a rigó dalára, és éktelen haragjában két combjával halálra szorította Mauit. A megtört szívű madárMagyar fotós képe nyert a nemzetközi versenyen. pedig a Milford Soundba repült, hogy magányban és bűnbánatban élje le életét.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Milford Sound és a Déli-szigetA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. délnyugati partvidékén található fjordokA legszebb fjordok. függővölgyeit és mély, meredek falú árkait gleccserek vájták ki körülbelül egymillió évvel ezelőtt. Miután a jégAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. elolvadt, úgy 10 ezer éve, itt jött létre a Tasman-tenger. A maorik mondái azonban költőibb magyarázattal szolgálnak. Eszerint a Déli-szigetTenerife - az örök tavasz szigete. egy félig elsüllyedt kenu törzse volt, mely kővé változott, amit aztán a tengeristen fejszéjével lakható vidékké formált.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Munkáját a fjordokkal kezdte, és a legdélibb részen, a Dusky Sound környékén található csipkézett partok és szigetekAz ezer-sziget tava. még kezdeti gyakorlatlanságának tudhatók be. Észak felé haladtában egyre jobban belejött, és így a Milford Sound, a legészakibb fjord lett a legtökéletesebb műve. Azonban a halál istennője is közbeavatkozott. Annyira megrémült a táj vonzerejétől, hogy – a látogatók elriasztása érdekében – rovarokat, apró fekete pappadácsi legyeket bocsátott a levegőbe, melyeknek a csípése viszketést okoz.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Az 1691 méter magas Mitre Peak, mely félúton található a fjord déli partja mentén, az egyik legmagasabb a közvetlenül a tengerből kiemelkedő hegyek közül. A Mitre Peak alacsonyabban fekvő lejtőin, akárcsak a Milford Sound számos hegyFuji - Japán szent hegye. én, zöldellő esőerdőSognefjord - Norvégia legnagyobb fjordja. k kapaszkodnak, melyeket Új-Zéland egyik legcsapadékosabb részének sűrű esői öntöznek. A tomboló, gyakori szelek és a heves esőzések a fjordot a száguldó vízesések csodavilágává varázsolják. Némelyik zuhatagot olyan erővel fújják a szelek, hogy a vize szinte az ég felé tör.

Az Új-Zélandi Milford Sound

A számos látványos vízesésA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. közül a Stirling-vízesés 146 méter magasból zuhan alá egyenesen a tengerbe az Oroszlán, illetve az ElefántMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. néven ismert két különös alakú sziklaTenerife - az örök tavasz szigete. repedéséből. A 15 méterrel magasabbról induló Bowen-vízesés két, lépcsőzetesen elhelyezkedő sziklán bukdácsol keresztül a tengerig.

Az Új-Zélandi Milford Sound

De ezek csak vékony erecskék a lenyűgöző Sutherland-vízeséshez képest, mely a fjord végződésénél három hatalmas szökkenéssel száguld végig a hegyoldalon. Ezt a vízesést 580 méteres magasságával a tíz legnagyobbA világ talán legnagyobb csigájáról nehéz elhinni, hogy valóban létezik. között tartják számon a világon.

Milford Sound

Amíg Donald Sutherland 1888-ban a helyi kormányzóság megbízásából ösvényt nem vágott, a vízesést csak a legelszántabb látogatók tudták megközelíteni. Sutherland ösvénye ma már a Milford-ösvény része. Ez a göröngyös, háromnapi gyaloglással megtehető turistaút 50 kilométer hosszan kanyarog a Milford Sound végződéséig.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Napjainkban a látogatók fentről, a levegőből is gyönyörködhetnek a Sutherland-vízesés pompájában, vagy kényelmesen végighajózhatnak a Milford Soundon. Bár a sok helyütt még felfedezetlen, szűz tájat szigorúan óvják a turistaáradattól, egyre többen keresik fel, mint a világ egyik utolsó megmaradt paradicsomát.

Az Új-Zélandi Milford Sound

Az Új-Zélandi Milford Sound

Videó:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!