A nyári felhőzet csökkenése jelentősen felerősítette a grönlandi jégtakaró olvadását

A nyári felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. zet megfogyatkozása jelentősen felerősítette a grönlandi jégtakaró olvadásElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. át az elmúlt húsz évben – állapították meg a Bristoli Egyetem munkatársai. A szakemberek műholdfelvételekből és éghajlati modellekből nyert adatok elemzése révén állapították meg, hogy 1995 óta fokozatosan csökken a nyári felhőzet a térségben – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: Wikipedia/NASA Image of the Day

A Science Advances című folyóTíz éve keresték az ausztrál folyóból kifogott "krokodilszörnyet". iratban közölt eredmények szerint a nyári felhőzet mindössze 1 százaléknyi csökkenése 27 gigatonnányival több jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. elolvadását eredményezi GrönlandTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. on. Az elmúlt 22 évben nagyjából négyezer gigatonnányi jeget veszített a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. legnagyobb szigete, amivel a legjelentősebb közreműködőjévé vált a globális tengerszint-emelkedésnek.

Forrás: Wikipedia/Brocken Inaglory

A szakemberek szerint a nyári hónapokban a kevesebb felhő és a több napsütés következtében nagyobb mennyiségű napsugárzás éri a felszínt, felerősítve az olvadást. A kutatást vezető Stefan Hofer, az egyetem földrajztudományi karának doktorandusza szerint a megnövekedett nyári napsugárzás a felelős a grönlandi jégolvadás nagyjából kétharmadáért az elmúlt évtizedekben.

Forrás: Wikipedia/Jerzy Strzelecki

“Egészen mostanáig azt hittük, hogy a grönlandi jégtakaró közelmúltbeli olvadásának hátterében kizárólag a magasabb hőmérséklet és annak következményei állnak. A tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a történet bizony többről szól, mint a helyi hőmérséklet emelkedése, és a felhőzet megváltozása korántsem átmeneti dolog, hanem olyasvalami, ami immár két évtizede zajlik” – húzta alá a szakember, “óriási meglepetésnek” nevezve eredményeiket.

Forrás: Ian Joughin, UW APL Polar Science Center

A kutatók olyan, az 1850-ben megkezdett megfigyelések óta nem tapasztalt változásokat észleltek a bolygó légáramlataiban is, amelyek a nyári hónapokban elsősorban az északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén éreztetik a hatásukat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!