A második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört

A második világháborúVilágörökséggé tennék a normandiai partraszállás helyszíneit. ban a szövetségesek által ledobott bombák olyan erejűek voltak, hogy átmenetileg a FöldÚj földtörténeti korban élünk. légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ének felső rétegét is felmelegítették – írja egy új kutatásNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. nyomán a BBC.

A bombák romokat és hamut hagytak maguk után a földön, de egy kutatás szerint a robbanások hullámai még 1000 kilométerrel Nagy-Britannia felett is érezhetőek voltak. Chris Scott, a Readingi Egyetem tudósa elmondta: teljesen letaglózta a felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. . “Minden légitámadás legalább 300 villámcsapásnyi energiát szabadított fel” – hangsúlyozta.

Forrás: US Air Force

A kutatók az angliai Slough-ban lévő Radio and Space Research Station napi jelentéseit elemezték tanulmányukhoz. Megvizsgálták, hogyan változott az elektronok koncentrációja az atmoszféra felső rétegében a szövetségesek 152 európai légitámadásakor, közük Berlin bombázása idején és a normandiai partraszállást támogató légicsapásokkor.

Forrás: Wikimedia Commons/United States Coast Guard

Az adatok szerint az elektronkoncentráció jelentősen visszaesett, amikor egy bomba felrobbant, és ennek hatásaként a légkör felső rétege felmelegedett. Slough fölött kicsi, de érzékelhető volt az ionoszféra meggyengülése, pedig a bombákat több száz kilométerrel odébb dobták le. Scott ugyanakkor elismerte, hogy ez átmeneti hatás volt, és csak csekély mértékű hőmérsékletemelkedést okozott az atmoszférában. Az ionoszférára gyakorolt hatás csak addig tartott, amíg a hő el nem illant.

Forrás: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

A kutatás Scott szerint ahhoz is hozzájárulhat, hogy jobban megértsük, milyen hatással vannak a természeti erők, mint a villámlás, a vulkánkitörésEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. és a földrengésFöldrengés okozott pánikot a horvát tengerparton. a Föld légkörének felső rétegére. Ugyanakkor az ionoszféra egészének tanulmányozásához is lényeges lehet. A tanulmány az Európai Földtudományi Egyesület Annales Geophysicae folyóiratában jelent meg.

Forrás: National Museum


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!