A legmagasabb szintre emelték a korallfehéredés miatti riasztást a Nagy-korallzátonynál

A legmagasabb szintre emelték a hét végén a korallfehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. miatti riasztást az ausztráliai Nagy-korallzátonyA Nagy-korallzátony. legészakibb részén. A világ legnagyobb koralltelepét felügyelő hatóság vezetője, Russell Reichelt szerint az érintett területen februárban 33 Celsius-fokra emelkedett az óceánvíz felszíni hőmérséklete és a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. gyakorlatilag “hónapokon át melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. vízben fürdőztek, amivel már nem tudtak megbirkózni”. Reichelt szerint ahhoz, hogy megóvják a korallzátonyt a klímaváltozásKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. hatásaitól, kezelni kell a töviskoronás tengericsillagok túlszaporodásának problémáját és részt kell venni a globális széndioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló törekvésekben.

Korallzátony
Fotó: Wikipedia/NASANagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida.

Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter, aki repülőről vizsgálta meg a hét végén a zátony legészakibb területét, új high-tech megfigyelési programmal és a szennyezésÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. , valamint a töviskoronás tengericsillagok megfékezésével tervezi megóvni a zátonyt. A tervek bejelentése előtt a miniszter elmondta az újságíróknak, hogy a levegőből végzett megfigyelése alapján a helyzet nem annyira rossz, mint azt elsőre gondolták, és nem olyan súlyos, mint például 1998-ban volt – írta a The Guardian című brit lap internetes kiadása. Tizennyolc évvel ezelőtt a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. ét okozó El NinoRendkívül erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon. légköri jelenség hatására hatalmas mennyiségű meleg vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. áramlott szét a bolygóAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. n, elpusztítva a világ korallA Nagy-korallzátony. állományának hatodát és súlyosan károsítva a Nagy-korallzátonyDollármilliárdokat ér a Nagy-korallzátony. felét.

korallzatony-5Fotó: Wikipedia/Richard Ling

Korallzátony
Fotó: Wikipedia/Toby Hudson

A minisztert bírálók – köztük környezetvédők és QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. környezetvédelmi miniszere – nehezményezik, hogy Hunt nem sorolta a klímaváltozást és a hő okozta stresszt a korallfehéredés okai közé. Mint hangsúlyozták, a fokozott megfigyelés fontos, ha azonban újabb és újabb szénbányák nyílnak a térségben, akkor az eredmények egyre rosszabbak lesznek. A független Climate Council (klímatanács) munkatársaként dolgozó Will Steffen szerint az ausztrál Nagy-korallzátony már évszázadok óta ki van téve az El-Nino hatásainak, ám csupán a klímaváltozás kezdete, az 1970-es évek eleje óta sújtja rendszeresen a korallfehéredés.

korallzatony-6Fotó: Wikipedia/Nize

A jelenség a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

Korallzátony
 Korallfehéredés (Fotó: Wikipedia)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!