A klímaváltozás hatása animációkon keresztül bemutatva

olvadás

A klímaváltozás"Elfogy az idő" - a klímaszorongás tragikus következményekkel járhat. a klíma, éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten. A változás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra vagy a széljárásra. Az éghajlatváltozás jelentheti az éghajlat változékonyságának módosulását is. Egy adott klímaváltozás végbemehet akár néhány évtized alatt is. Klímaváltozás történhet a FöldA világűrből is jól láthatóak az ausztráliai tüzek. ön végbemenő természetes folyamatok (pl. a földrészek tektonikus mozgása) következményeként, a bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. t érő külső hatások (pl. változások a Nap sugárzásának erősségében) eredményeképpen, vagy akár emberi tevékenység folytán (pl. az üvegházhatású gázok termelése ilyen emberi tevékenység).

A hétköznapi szóhasználatban a klímaváltozás kifejezés gyakran az éghajlat napjainkban végbemenő változására utal. A napjainkban tapasztalható klímaváltozás a globális felmelegedés11 ezer tudós figyelmeztet a klímavészhelyzetre. , melyhez az emberi tevékenység jelentősen hozzájárul, felgyorsítja azt. A természetben mind a hidegebb éghajlattal járó glaciálisok, mind a felmelegedési (interglaciális) éghajlati folyamatok évezredek alatt mennek végbe, míg az emberi tevékenység kevesebb, mint 150 év alatt jelentős mértékben felgyorsította a globális felmelegedést

Muir-gleccser, Alaszka, 1941. augusztus – 2004. augusztus

klímaváltozás

Northwestern-gleccser, Alaszka, 1940. augusztus – 2005. augusztus

klímaváltozás

Pedersen-gleccser, Alaszka, 1917. nyár – 2005. nyár

klímaváltozás

McCarty-gleccser, Alaszka, 1909. július – 2004. július

klímaváltozás

Patagonia-gleccser, Chile, 1986. szeptember – 2002. augusztus

klímaváltozás

Kilimandzsáró, Tanzánia, 1993. február 2000 február

klímaváltozás

Muir gleccser, Alaszka, 1941. augusztus 2004. augusztus

klímaváltozás

A klímakutatók szerint, ha az emberi tevékenység fel tudta gyorsítani a klímaváltozást, akkor le is tudja lassítani azt. A globális felmelegedésStephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség. lelassítása érdekében számos dolgot tehetünk, melyek közül a legfontosabbak az erdőLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. telepítés, a fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) megújuló energiával történő helyettesítése, energiahatékonyság növelése, műtrágyahasználat kiváltása a mezőgazdaságban, a tömegközlekedés előtérbe helyezése vagy éppen a lokalizáció (helyben megtermelt áruk helyben történő értékesítése) is hatékony eszköz lehet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!