A Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA

A FöldMegfejtették a napkitörések titkát. magnetoszférájának határairól és az ott ható erőviszonyokról gyűjt új információkat MMS misszióján az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. . A Föld, ahogy más saját mágneses mezőMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. vel bíró bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. k is, a napszél hatására magnetoszférát alakított ki, ez a mágneses mező hatóterülete. Határa ott található, ahol a napszél külső nyomása és a magnetoszféra belső nyomása kiegyensúlyozza egymást, ezt hívják magnetopauzának, más néven plazmapauzának. Ennek szerkezetét és tulajdonságait vizsgálja az amerikai űrügynökség úgynevezett MMS missziója (Mission Magnetospheric Multiscale).

Forrás: Wikipedia/NASA/Visible Earth

A misszió két éve négy műholddal vette kezdetét, melyek a világűrből, korábban nem tapasztalt pontossággal kutatják a magnetoszférát. A műholdak 2,5-150 ezer kilométer közötti távolságban, erőteljesen elliptikus pályán keringnek a Föld körül. Legutóbb azokat az adatokat elemezték, amelyeket a műholdak 2015 őszénA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. a napszél és a magnetoszféra határrégiójából, a magnetopauzának a Föld NapMegfejtették a napkitörések titkát. felé forduló oldaláról gyűjtöttek – mondta el Wolfgang Baumjohann, a grazi űrkutatási intézet (IWF) igazgatója az APA hírügynökségnek. Akkoriban a műholdak egy mágneses rekonnekció születési területén haladtak át. A mágneses rekonnekció olyan folyamat, melynek során a mágneses energia részecskeenergiává alakul, ennek pedig a Földre is hatása van, mágneses viharok és olyan jelenségek formájában, mint az északi fény.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Az erről a zónáról szerzett információkat a szakértők a Science című magazinban mutatták be. A kutatók reményei szerint a magnetopauzáról szerzett információk révén a rekonnekciós folyamatokat is jobban megismerhetik. “Összehasonlítottuk a Föld mágneses mezejének nyomását a napszélplazma nyomásával. Erre az elemzésre és a magnetopauzában tapasztalt elektronsebesség mérésére alapozva arra jutottunk, hogy a magnetopauza vékony részecskerétegekből áll” – mondta Baumjohann. Ezen kívül apró régiókat is felfedeztek, ahol “a mágneses mező vagy nagyon alacsony, vagy erősen rejtve marad és erős elektromos viharNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. uralkodik”.

Forrás: ESA/ATG Medialab

A misszió különlegessége a mérték, amellyel a Föld magnetoszféráját vizsgálják. A műholdak egymáshoz nagyon közel repülnek és 10-100 milliszekundumos tartományban végeznek méréseket, amivel jóval finomabb felbontást érnek el, mint a korábbiakban – emelte ki a kutató.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!