A csodálatos gízai piramisok

Gízai piramisokEgy magas rangú papnő 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban. néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraókFém alkatrészei is voltak a fáraókat szállító naphajóknak az ókori Egyiptomban. piramisai, melyek Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz néven is ismertek, ezek a görög megfelelőjük. A három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisA világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében. át, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal kapcsolatos épületeket. A gízai piramisokYonaguni monuments - víz alatti piramisok Japán partjainál. közül Hufu piramisa az ókori világ Hét Csodájának az egyike. A három legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. piramist Kr. e. 2600 és 2500 között építették. GízaÉletre szóló kitiltást kapott Egyiptomból az a német férfi aki felmászott a gízai nagy piramisra. az egyiptomi fővárosA világ legszebb és leghíresebb terei. , Kairó közvetlen közelében helyezkedik el. A gízai piramisok a Mokattam-fennsíkon állnak, ami a IV. dinasztiában és az azt megelőző időkben kőbányaként funkcionált. Gíza nemcsak a piramisok és komplexumaik, hanem a könnyű megközelíthetősége miatt elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is.

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

A gízai piramisok közül legkorábban a gízai nagy piramisA legismertebb turistalátványosságok hátulról fotózva. vagyis Hufu (Kheopsz) fáraó piramisa épült. Hufu piramisa az egyiptomi piramisok között is egyedülálló, felülmúlhatatlan építmény. A fáraó neve egyiptomi nyelven Hnum-Hufu, vagyis “Hnum véd engem”. A gízai piramisok mérete lenyűgöző. A Kheopsz piramis 138 méter magas, eredetileg 147 méter volt. 2,5 millió, egyenként 2,5 tonnás faragott mészkőtömbből építették. Az építők hihetetlen pontossággal dolgoztak Kheopsz fáraó piramisán. A mesterséges sík terasz, amelyre építették, a vízszintestől 2 centiméterre térA világ legszebb és leghíresebb terei. el. A piramis tájolása tökéletes csillagászati ismeretekre utal, alapjának négy sarka a négy égtájat mutatja, egy-egy oldala 230,4 méter hosszú.

Gízai piramisok

Gízai piramisok

A bejáratot az északi oldalon helyezték el, az asztrális túlvilághit tanítása szerint az égbolt északi pólusának régiójába kell eljutni a léleknek, hogy a csillagok közé jusson. A túlvilági út megtételéhez egy cédrusfából készült 43,6 méter hosszú csónakot készítettek melyet a régészek 1954-ben találtak meg egy kamrában. Feltételezések szerint egész kísérőflottányi hajóTöbb ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban. t állítottak ide. Az északi oldalon 18 méter magas bejáraton jutunk be az alacsony, szűk folyosóra, amelyen a 46,6 méter hosszú nagy galériába jutunk. Kheopsz fáraó halotti kamrája 42,7 méterre van a föld felszíne fölött, amelyben egy üres gránitkoporsó áll. A piramis keleti oldalához csatlakozott a halotti templomBoldog Vazul-székesegyház . . Kisebb piramisok is láthatók a keleti oldalon, melyek közül az egyik a fáraó feleségéé lehetett. A piramisokat feltehetőleg kirabolták, ezért gyakran máshová temették az uralkodó holttestét. Az egyiptomi piramisok megismételhetetlensége bizonyítja, hogy magas szintű ismeretanyaggal, fejlett kultúrával rendelkező nép építette őket.

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

360 fokos panorámafotó a gízai piramisokról:
Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!