A Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. hulladékMűanyagevő hernyók segíthetnek megtisztítani a világot. ért – derül ki egy friss jelentésből, mely globális szinten méri fel a vállalatok műanyagszennyezés100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében. ét.

Fotó: https://www.breakfreefromplastic.org

A felmérést a Break Free From Plastic-mozgalom végezte, melynek a GreenpeaceSzabadságot az aktivistáknak! - Mentsük meg a sarkvidéket. is része. Az 51 országban 484 szemétszedő akció márkavizsgálatából kiderül: a szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki. A Greenpeace MagyarországElpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája. azt várja a magyar kormánytól, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: hazai szinten lépjen fel a cégek okozta műanyagáradat ellen.

6 kontinens mintegy 50 országában több mint 72 000 aktivista vett részt szeptemberben a Break Free From Plastic-mozgalom által második éve meghirdetett szemétgyűjtési akcióban, ahol összesen 476 423 darab műanyaghulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött szemét vizsgálata alapján feltárja: mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyagszennyezéshez.

Fotó: Daniel Müller – Greenpeace

A Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által koordinált 2019-es jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyag hulladékAz óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát. előállításáért – 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.

Idén a márkavizsgálatban a Nestlé végzett a második, a PepsiCo a harmadik helyen. A lista első tíz helyén szerepel még sorrendben a Mondelēz International, az Unilever, a MarsFelszín alatti tórendszer lehetett egykor a Marson. , a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Philip Morris, és a Chupa Chups-nyalókákat is gyártó Perfetti Van Melle.

Fotó: Greenpeace

A legtöbb a zacskó és a PET-palack

A márkavizsgálatból kiderül: a környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét85 százalékkal kevesebb műanyagzacskót használnak Angliában. zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

„A jelentés azt támasztja alá, hogy a cégeknek sürgősen cselekedniük kell, hogy megállítsák az általuk előidézett műanyagválságot. Azzal, hogy továbbra is az egyszer használatos2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Unióban. csomagolóanyagokra támaszkodnak, csak még több eldobható műanyag kerül ki a környezetbe. Az újrahasznosítás nem megoldás erre a problémára. A Break Free From Plastic 1800 tagszervezete arra szólítja fel a nagyvállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását, és találjanak olyan innovatív megoldásokat, melyek nem termelnek szemetet” – mondta Von Hernandez, a Break Free From Plastic-mozgalom globális koordinátora.

Nagyvállalatok a fő szennyezők

A műanyagszennyezéshez leginkább hozzájáruló vállalatok – a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo – többnyire eddig csak álmegoldásokat ajánlottak a műanyagválság felszámolására.

„Ezek a nagyvállalatok rendre olyan ígéretekkel állnak elő, mint a műanyag csomagolás papírral vagy bioműanyaggal való kiváltása. Ez továbbra is az eldobható kultúrát erősíti, nem pedig egy fenntartható, az újrahasználaton alapuló gazdaságot támogat, ezzel tovább halmozva a szeméthegyeket. Arról nem beszélve, hogy a valaha eddig összesen előállított műanyagnak csupán a 9%-át hasznosították újra világszinten: a többi égetőben, hulladéklerakóban vagy a természetben végezte” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Fotó: Will Rose – Greenpeace

A vállalatok álmegoldásaival szemben a Greenpeace az újratöltést és újrahasználatot elősegítő valódi megoldásokat támogatja. Ezek a rövid életű, eldobható termékek és csomagolóanyagok helyett fenntartható, többször használatos rendszerekre épülnek: nejlonszatyorSzinte egész Ausztráliában betiltották a műanyagzacskókat. helyett vászontáska, PET-palackok helyett betétdíjas rendszer, eldobható ételhordó dobozok helyett többször használható tárolóedény. Ezeknek a megoldásoknak a társadalmi támogatottsága is egyre nő.

Egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatásApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. szerint a budapestiek 75%-a a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett. Az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelő, a greenpeace.hu/stopmuanyag címen elérhető Greenpeace-petíciót pedig már több mint 200 ezren írták alá.

Fotó: Greenpeace

A világ számos pontján találunk sikeres és innovatív kezdeményezéseket a műanyaglábnyom csökkentésére. A 2013-ban a Haijan tájfun által sújtott Fülöp-szigeteki Tacloban városa például egy helyi civil szervezettel együttműködve elindította hulladékmentes programját. Csak Európában már több mint 400 városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. kötelezte el magát a nulla hulladék-stratégia mellett. Az Európai UnióBetiltaná az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Bizottság. hoz velünk egy időben csatlakozó Szlovénia pedig a kitűzött 2020-as dátumhoz képest négy évvel korábban érte el az uniós újrahasznosítási célokat, sőt az ország fővárosa, Ljubljana már meg is haladta azt.

Itthon is lépni kell

A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy:

Ezek által Magyarország is hatékonyan fel tudna lépni az erőforrás-pazarló, az élővilágot elpusztító és a mindent elszennyező egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok ellen.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!